VLAAMS NETWERK VOOR EIGENTIJDS FILOSOFIEONDERWIJS, AFGEKORT : VEFO

Association sans but lucratif


Dénomination : VLAAMS NETWERK VOOR EIGENTIJDS FILOSOFIEONDERWIJS, AFGEKORT : VEFO
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 886.596.628

Publication

25/09/2014
ÿþ MOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Neergelegd ter griffie van de Rechtbank van koophandel Antwerpen,

afdeling Antwerpen, op 16 SEP 20u

Griffie

Ili111111.111111j1ljiiI11111111

Vo beho

aan

E3eIg Staat

Ondememingsnr: 886.596.628

Benaming

(voluit): Vlaams netwerk voor eigentijds filosofieonderwijs

(verkort) : VEFO

Rechtsvorm: vzw

Zetel: Rubenslaan 28, 2520 Broechem

Onderwerp akte: VEFO- voorzittersopvolging, wijziging -zetel en aanpassing -statuten

In uitvoering van het besluit van de Algemene Vergadering van VEFO vzw gehouden te Antwerpen op 04.06.14:

- Peter Michielsens, Antwerpen 06.06.1948, Rubenslaan 28, 2520 Broechem, neemt ontslag als bestuurder/voorzitter van VEFO vzw op 31.08.14.

- Willy Poppermonde, VVilrijk 22.10.1956, Hoekske 9, 2235 Houtvenne, stichtend lid van VEFO vzw dd. 21.04.06, wordt vanaf 01.00.14 benoemd tot bestuurder/voorzitter van VEFO vzw.

Het adres van de maatschappelijke zetel van VEFO vzw wordt door deze bestuurs- en voorzittersopvolging eveneens gewijzigd. Enkel de eerste zin uit Artikel 2 van de VEFO- statuten wordt hierdoor aangepast Art. 2, De maatschappelijke zetel van de vereniging is vanaf 01.09.14 gevestigd te Hoekske 9, 2235 Houtvenne, Antwerpen, afdeling Turnhout.

- De overige tekst van de statuten blijft ongewijzigd.

STATUTEN

Vlaams netwerk voor eigentijds filosofieonderwijs vzw, afgekort VEFO vzw

Naam, zetel, doel en duur

Artikel 1. De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid en meer In het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna 6V8e-wer).

De vereniging draagt de naam 'Vlaams netwerk voor eigentijds filosofieonderwijs', afgekort VEFO vzw, en is de voortzetting van de feitelijke vereniging VEFO.

Art 2, De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Hoekske 9, 2235 Houtvenne, Antwerpen, afdeling Turnhout De plaats van de zetel kan worden gewijzigd door de Raad van Bestuur, De Algemene Vergadering bekrachtigt de zetelwijziging op haar eerstvolgende vergadering, die het quorum en de meerderheden voor een statutenwijziging respecteert.

Art 3. De Vereniging stelt zich tot doel, met uitsluiting van enig winstoogmerk, flosoffeonderwijs in Vlaanderen te realiseren. De interne richtinggevende basistekst is de tekst van de Resolutie van het Vlaamse Parlement van 19 december 2002, stuk 1138 (2001-2002 nr 3) betreffende het aanbieden van degelijk filosofieonderwijs voor iedereen. Deze tekst kan verder worden uitgewerkt door de Raad van Bestuur.

De vereniging kan aile activiteiten ontplooien om haar doel te verwezenlijken, inbegrepen het ontwikkelen van economische activiteiten en daden van koophandel, die tot de verwezenlijking van haar doel rechtstreeks o onrechtstreeks bijdragen, voor zover de opbrengsten uit deze activiteiten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

De vereniging zal steeds streven naar zo goed mogelijke samenwerking met alle onderwijsbetrokkenen.

Art, 4J De is opgeriontveor onbepaalde duur.

eip de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen  1...e.r. " nmern an handiaL" aninn

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

M002.2

Leden

Art. 5. De vereniging telt vaste en sympathiserende leden. Alleen de vaste leden beschikken over de volheid van lidmaatschap met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering. Vaste leden Zijn hetzij de stichtende leden, helzij de leden die door de Raad van Bestuur als zodanig aanvaard worden. De vereniging telt tenminste drie vaste leden.

Art 6. De ondergetekende stichters zijn de eerste vaste leden. Als vaste leden kunnen enkel tot de vereniging toetreden die natuurlijke personen of rechtspersonen die door de Raad van Bestuur van de vereniging als zodanig worden aanvaard, en die schriftelijk hun instemming betuigen met het doel der statuten van de vereniging.

Kandidaat-vaste leden richten hun kandidaatstelling aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat als vast lid op haar eerstvolgende vergadering.

De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard ais vast lid.

Art. 7. De Raad van Bestuur zal jaarlijks het bedrag van het lidgeld van de vaste leden bepalen met inachtname van een maximale jaarlijkse bijdrage van 100 euro.

De Raad van Bestuur is gemachtigd de oprichting vast te leggen van een erecomité alsook de voorwaarden te bepalen waaraan voldaan moet worden om ais lid van het erecomité te kunnen beschouwd worden.

Art. 8. Elk vast lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door schriftelijk ontslag aan de Raad van Bestuur. Een vast lid kan slechts worden uitgesloten door de Algemene Vergadering met een meerderheid van tweederde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Om over de uitsluiting van een vast lid te kunnen beraadslagen en beslissen, dient minstens de gewone meerderheid van de vaste leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn op de Algemene Vergadering. Het vast lid waarvan de beëindiging van het lidmaatschap wordt voorgesteld, heeft het recht te worden gehoord.

Het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde ingeval het lid overlijdt, failliet of onbekwaam wordt verklaard, of onder voorlopig bewind wordt gesteld.

Het lidmaatschap van vaste leden die hun lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet binnen de door de Raad van Bestuur vooropgestêide termijn betalen, wordt opgeschort na een eerste schriftelijke aanmaning tot regularisatie binnen één maand na die aanmaning. Vaste leden die hun lidmaatschapsbijdrage na de regularisatietermijn niet betalen, kunnen geacht worden ontslagnemend te zijn.

Art 9. Uittredende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben generlei aanspraak op het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave van gestorte bijdragen, van aanbrengsten of van andere prestaties vorderen, behoudens hetgeen in deze statuten uitdrukkelijk anders is bepaald. Het is toegelaten, bij het aanbrengen van goederen of waarden, te bedingen dat het aangebrachte ingeval de vereniging ophoudt te bestaan, of ingeval het lid ophoudt van de vereniging deel uit te maken, geheel kan worden teruggevorderd. In geen geval kan het uittredend of uitgesloten lid mededeling of afschrift van de rekeningen, verzegeling van de goederen der vereniging of het opmaken van een inventaris verlangen.

Algemene Vergadering

Art. 10. De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle vaste leden. Alle leden beschikken op de

Algemene Vergadering over één stem, De Algemene Vergadering bestaat uit volgende groepen:

1° Een groep bestaande uit maximum drie vaste leden die worden voorgedragen door het Departement

wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen;

20 Een groep bestaande uit maximum drie vaste leden die worden voorgedragen door de Vakgroep

wijsbegeerte en moraalwetenschap van en/of door de Universiteit Gent

30 Een groep bestaande uit maximum drie vaste leden die worden voorgedragen door de Vakgroep

wijsbegeerte van en/of door de Vrije universiteit Brussel.

4° Een groep bestaande uit maximum drie vaste leden die worden voorgedragen door het Hoger instituut

voor wijsbegeerte van en/of door de Katholieke Universiteit Leuven..

5° Eén lid dat wordt voorgedragen door de Association Internationale des Professeurs de Philosophie;

6° Een groep bestaande uit ten minste drie niet aan boven genoemde universiteiten verbonden

filosofieleraren;

70 Een groep bestaande uit ten minste twee vaste leden die niet behoren tot één van de Voorgaande

categorieën.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Art. 11. De Algemene Vergadering is exclusief bevoegd voor wijziging van de statuten; benoeming en afzetting van bestuurders; goedkeuring van begroting en jaarrekening, kwijting van de bestuurders en commissarissen; vrijwillige ontbinding van de vereniging; uitsluiting van vaste leden; benoeming en afzetting van een commissaris en het bepalen van diens bezoldiging; omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk. Haar besluiten verbinden evenzeer de leden die niet of tegenstemmen.

Art. 12 De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door de Raad van Bestuur telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist Zij moet ten minste één maal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de jaarrekening van het afgelopen jaar, de begroting voor het volgende jaar, en het beleid van de bestuurders. Deze jaarlijkse Algemene Vergadering moet plaatsvinden binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Al de vaste leden moeten worden uitgenodigd, tenminste acht dagen voor de vergadering, bij gewone brief of per e-mail, die de agenda, alsook dag, plaats en uur vermeldt. De agenda wordt vastgesteld door de Raad van Bestuur. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door tenminste één twintigste van het totaal der leden, moet op de agenda geplaatst worden.

Art 13. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en bij diens afwezigheid door de oudste der aanwezige bestuurders. Elk lid kan zich op de vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid, voorzien van een schriftelijke volmacht. Niemand mag meer dan twee lastgevers vertegenwoordigen. Over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen kan niet geldig worden gestemd tenzij tweederde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden daarmee instemmen.

Art 14. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter doorslaggevend. Ingeval van wijziging van de statuten, uitsluiting van een lid of van ontbinding van de vereniging wordt de in de wet voorgeschreven procedure nageleefd.

Art. 15. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris, en opgenomen in een bijzonder ten zetel van de vereniging bijgehouden register. Afschriften en uittreksels daarvan worden door de voorzitter, de secretaris, of een bestuurder ondertekend. De vaste leden zullen hun inzagerecht in de notulen uitoefenen overeenkomstig de modaliteiten vastgelegd in artikel 9 van het KB. van 26 juni 2003. Belanghebbende derden kunnen eveneens inzage vragen aan de Raad van Bestuur. Deze laatste kan de inzage discretionair toestaan of weigeren.

Bestuur

Ait 16. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van ten minste drie bestuurders. Ten minste 2/3 van de bestuurders beschikken over een diploma van master of licentiaat in de filosofie. Zij worden benoemd door de Algemene Vergadering en zijn te allen tijde door deze afzetbaar. De in art. 10 bedoelde groepen hebben elk recht op ten minste 1 bestuurder. De bestuurders worden benoemd voor een termijn van 3 jaar. Hun opdracht eindigt bij de sluiting van de jaarvergadering. De termijn eindigt bovendien door overlijden, ontslag en afzetting. Bestuurders kunnen slechts ontslag nemen via schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. De bestuurders zijn herbenoembaar. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. Zo door vrijwiJJig ontslag, overlijden, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders terugvalt tot onder het statutair minimum, blijven de bestuurders in kwestie in functie totdat regelmatig in hun vervanging is voorzien.

Art. 17. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de VZVV in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de VZW door de meerderheid van zijn bestuurders. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt de VON eveneens vertegenwoordigd in en buiten rechte door twee bestuurders die gezamenlijk handelen.

Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van de hun gegeven opdracht en tot de in hun bestuur bedreven misgrepen.

Art. 18. De Raad van Bestuur kan voor de uitvoering van bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan één of meer van de bestuurders, aan werkgroepen, of zelfs aan andere personen, al dan niet lid van de vereniging.

Het dagelijks bestuur van de vereniging kan door de Raad van Bestuur worden opgedragen aan één of meer personen. De dagelijks bestuurders kunnen alleen handelen en dit zowel wat betreft het intern dagelijks bestuur als wat betreft de externe vertegenwoordiging voor dat dagelijks bestuur.

Bij gebreke aan een wettelijke omschrijving van wat het dagelijks bestuur inhoudt, worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend; alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Art. 19, De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris, en een penningmeester. De Raad van Bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter, de secretaris, de penningmeester of twee bestuurders. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter, of bij afwezigheid van de voorzitter door de secretaris, de penningmeester, of door de oudste der aanwezige bestuurders. De besluiten warden bij gewone meerderheid van stemmen genomen; echter dienen tenminste de gewone meerderheid der bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Elke bestuurder kan zich op de vergadering laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder, voorzien van een schriftelijke volmacht. Niemand mag meer dan één lastgever vertegenwoordigen. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter. Van elke vergadering warden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en de voorzitter, en gehouden in een daartoe bestemd register. Uittreksels en afschriften worden geldig ondertekend door de voorzitter, de secretaris of een bestuurder.

Wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dit vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur, op uitzonderlijke wijze, bij unaniem schriftelijk akkoord van de bestuurders worden genomen. Om op schriftelijke wijze te kunnen besluiten, is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord bestond onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

Begrotingen en rekeningen

Art. 20. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december, bij afwijking hiervan loopt het eerste boekjaar vanaf heden tot 31 december 2006. De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan ander geen beding bij wijze van dividenden aan de leden worden uitgekeerd.

Ontbinding, vereffening

Art. 21. Behoudens de gevallen van de gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege kan de vereniging slechts ontbonden worden door een besluit van de Algemene Vergadering. In geval van vrijwillige ontbinding zullen de bestuurders van de vereniging als vereffenaars optreden.

Art. 22. In geval van ontbinding zal, na aanzuivering van het passief, de bestemming der goederen warden bepaald door de Algemene Vergadering. De Algemene Vergadering zal de goederen bestemmen voor een andere VZW met een gelijkaardig of verwant doel. In geen geval mogen de activa toegewezen worden aan leden of oud-leden, tenzij het zou gaan om een vereniging met een doel gelijkwaardig met dat van de ontbonden vereniging.

Art. 23. Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, blijven de V&S-wet en de gebruiken inzake verenigingen van overeenkomstige toepassing.

Antwerpen, 1 september 2014 i.o. Peter Visser

Luc Braeckmans gedetacheerd coördinator

bestuurder

" ------------------ ------- ^ ------------ .- " ----------

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

"

Op de laatste blz. van Lulk B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
VLAAMS NETWERK VOOR EIGENTIJDS FILOSOFIEONDE…

Adresse
RUBENSLAAN 28 2520 BROECHEM

Code postal : 2520
Localité : Broechem
Commune : RANST
Province : Anvers
Région : Région flamande