VERENIGING ONDERWIJS PSYCHONALYSE, AFGEKORT : VOP

Association sans but lucratif


Dénomination : VERENIGING ONDERWIJS PSYCHONALYSE, AFGEKORT : VOP
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 507.630.692

Publication

05/01/2015
ÿþMOD2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

neergelegd/ontvangen op

Z 2 DEC. 2014

ter v:,.~~r+#ievs'i=,.,i'iaT3{{dStaiigG reCntl:J:;ütty vGzS

Ondernemingsnr: 050-e, É.jo . 6:92,

Benaming

(voluit) : Vereniging Onderwijs Psychoanalyse

(verkort) : VOP

Rechtsvorm : Vereniging Zonder Winstoogmerk

Zetel : Defacqzstraat 16, 1000 Brussel

Onderwerp akte : Oprichting

De Ondergetekenden:

1.BILLIET Godelieve, Jakob Heremansstraat 6, 9000 Gent

2.DEMUYNCK Joost, Grote Thems 30, 8490 Varsenare

3.1-HOORNAERï' Geert, Rozebroekstraat 103, 9040 Sint-Amandsberg

4.JONCKHEERE Lieven, Sint-Martensstraat 1, 9000 Gent

5.LACEUR Nathalie, Sint-Machariusstraat 9, 9000 Gent

6.LYSY Anneke, Vergotesquare 51, 1030 Brussel

7.VANDER VENNET Luc, Jakob Herernansstraat 5, 9000 Gent

zijn overeengekomen op 30 november 2014 om een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, waarvan

de statuten als volgt luiden:

NAAM, ZETEL, DOEL, MIDDELEN, DUUR

Artikel 1 : De vzw wordt Vereniging Onderwijs Psychoanalyse genoemd, afgekort VOP.

Artikel 2 : De zetel van de vzw is gevestigd te 1000 Brussel, Defacqzstraat 16, in het gerechtelijk arrondissement Brussel. De zetel kan worden overgeplaatst naar een andere plaats in België bij beslissing van de Algemene Vergadering.

Artikel 3: De vzw stelt zich tot doel:

-de bevordering van het onderwijs en de permanente vorming in de psychoanalyse, in overeenkomst met de doeleinden van het Institut du Champ freudien.

-hiertoe zal de vzw onder meer volgende activiteiten ontwikkelen: lezingen, colleges, seminaries, ' werkgroepen, studiedagen, publicaties, website.

-ze organiseert een jaarlijkse vormingscyclus onder de naam "Programma Psychoanalytische Kliniek Gent", afgekort PPaK-Gent. Dit onderwijs steunt op gelijkaardige principes als de Klinische Secties, Antennes en Programma's binnen het Institut du Champ freudien. Deze activiteit kan in de toekomst een andere naam krijgen, ontwikkeld worden of opgeheven worden.

-de vzw kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar doel.

Artikel 4: De vzw wordt voor onbepaalde duur opgericht en kan op elk moment ontbonden worden.

DE LEDEN

Artikel 5: De term 'leden' verwijst naar de werkende leden. De vzw is samengesteld uit werkende leden, waarvan het aantal niet minder mag bedragen dan vier. De ereleden zijn werkende leden. De oprichters zijn de. eerste werkende leden van de vzw.

Artikel 6: De raad van bestuur is bevoegd om te beslissen over de toelaatbaarheid van leden en over de benoeming van ereleden.

5001791*

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Wie lid van de vzw wil warden, moet zijn verzoek schriftelijk richten aan de voorzitter van de raad van bestuur, per brief of per e-mail. Tegen de beslissing van de raad van bestuur, die wordt genomen na een advies van de Directeur van het Institut du Champ freudien, is geen beroep mogelijk.

De ereleden zijn personen die wegens hun naam en verdiensten in dienst van de vzw, als lid worden benoemd door de raad van bestuur.

Artikel 7: De leden verbinden zich ertoe te werken conform de doelstellingen van het Institut du Champ freudien. Ze mogen geen initiatieven nemen in naam van de vzw of mogen de vzw niet bij dergelijke initiatieven betrekken (zoals: organiseren van activiteiten, contacten met derden, publieke debatten) zonder overleg met de voorzitter van de raad van bestuur. Ze verbinden zich ertoe de beslissingen van de vzw te respecteren en de reputatie van de vzw en van haar leden niet te schaden.

Artikel 8: Elk werkend lid is vrij uit de vereniging te treden door zijn ontslag schriftelijk in te dienen ter attentie van de raad van bestuur.

De uitsluiting van een lid kan op elk moment uitgesproken worden door de Algemene Vergadering met een meerderheid van 213 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Het ontslagnemend, geschorst of uitgesloten lid, evenals de erfgenamen of rechthebbenden van het overdeden lid, hebben geen enkel recht op het sociaal fonds. Deze kunnen noch een overzicht, noch de overlegging van de rekening, noch verzegelingen, noch inventarissen, noch de terugbetaling van de gestorte bijdragen opeisen of vorderen.

Artikel 9: De bijdrage van de werkende leden wordt jaarlijks vastgelegd door de raad van bestuur en zal het maximum van 20 ¬ per jaar niet overschrijden. De raad van bestuur bepaalt jaarlijks de juiste hoogte van dit bedrag. De ereleden betalen geen bijdrage.

Artikel 10: De raad van bestuur houdt een ledenregister bij, waarvan het origineel ter zetel van de vzw wordt neergelegd. Opstellen en inzage door Leden of derden verloopt volgens de beschikkingen van de wet van 27 juni 1921, aangepast en gewijzigd door de wet van 2 mei 2002,

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 11: De algemene vergadering is samengesteld uit alle werkende leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of de door hem aangeduide bestuurder,

Artikel 12: De bevoegdheden van de algemene vergadering zijn:

-de wijziging van de statuten

-de benoeming en de afzetting van de bestuurders

-de goedkeuring van de begroting en de rekeningen

-vrijwillige ontbinding van de vzw

-de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het vaststellen van hun bezoldiging wanneer

deze is voorzien

-kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de commissarissen

-de omzetting van de vzw in een vennootschap met sociaal oogmerk

-de uitsluiting van leden

-alle gevallen waarin de statuten dat vereisen,

Alles wat volgens de wet of de statuten niet onder de bevoegdheden van de algemene vergadering valt, behoort tot de bevoegdheden van de raad van bestuur.

Artikel 13: De algemene vergadering dient tenminste eenmaal per jaar door de raad van bestuur bijeengeroepen te worden, binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

De voorzitter van de raad van bestuur nodigt de werkende leden uit tot de algemene vergadering, per brief of per e-mail, minimum 8 dagen voor het tijdstip van de vergadering. De uitnodiging dient de datum, de plaats en de agenda te vermelden.

De raad van bestuur dient een algemene vergadering bijeen te roepen wanneer 1/5 van de leden daartoe een schriftelijk verzoek heeft gericht, alsook wanneer de voorzitter het noodzakelijk acht.

De agenda wordt opgesteld door de raad van bestuur. Elk voorstel ondertekend door 1/20 van de werkende leden moet op de agenda van de volgende opgeroepen algemene vergadering geplaatst worden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOb 2.2

Artikel 14: Alle werkende leden hebben een gelijk stemrecht op de algemene vergadering.

Elk werkend lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid mits schriftelijke volmacht (geldig via e-mail). Elk werkend lid kan ten hoogste twee volmachten hebben.

De voorzitter van de raad van bestuur of de bestuurder die hem vervangt heeft een doorslaggevende stem indien de stemming onbeslist eindigt.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de wet of deze statuten dit anders voorzien. In gewone gevallen worden onthoudingen en ongeldige niet meegeteld in de beoordeling.

Een wijziging van de statuten dient gestemd te worden bij een aanwezigheidsquorum van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden en bij een quorum van 2/3 van het maximaal uit te brengen stemmen. ingeval het aanwezigheidsquorum niet bereikt is, dient de voorzitter een tweede Algemene Vergadering bijeen te roepen ten minste 16 dagen volgend op de eerste vergadering; deze tweede Algemene Vergadering kan beslissingen nemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

Indien de wijziging betrekking heeft op het doel van de vzw of in geval van ontbinding, vereist de beslissing een quorum van 4/5 van het maximaal uit te brengen stemmen, met een aanwezigheidsquorum van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artikel 15: De oproepingen en notulen, waarin de beslissingen van de algemene vergadering worden ingeschreven, worden ondertekend door de voorzitter en een lid van de raad van bestuur. Deze worden bewaard in een register op de zetel van de vereniging. Ze kunnen er worden ingezien door alle leden en door derden wanneer zij de reden ervan verantwoorden en wanneer deze reden door de raad van bestuur aanvaard wordt. De werkende leden worden op de hoogte gebracht van de beslissingen door toezending van een kopie van de originele verslagen van de algemene vergadering, per brief of via e-mail.

RAAD VAN BESTUUR

Artikel 16: De vzw wordt bestuurd door een raad van bestuur van minimum 3 bestuurders, die werkend lid zijn van de vzw. Zij warden benoemd en kunnen ten allen tijde afgezet worden door de algemene vergadering bij gewone meerderheid van stemmen.

De kandidaturen van de bestuurders moeten schriftelijk gericht worden aan de voorzitter van de raad van bestuur, ten minste een maand voor de datum van de algemene vergadering. Eens de Directeur van het institut du Champ freudien zijn goedkeuring heeft verleend, worden de kandidaten voorgesteld aan de algemene vergadering.

De raad van bestuur wordt benoemd voor een periode van 3 jaar. De uittredende leden zijn herbenoembaar. Wanneer de post van een bestuurder in de loop van de uitoefening van het mandaat vrijkomt, wordt een nieuwe bestuurder aan de algemene vergadering voorgesteld door de raad van bestuur om het mandaat van de bestuurder die wordt vervangen, te voltooien.

Artikel 17: De voorzitter moet lid zijn van de Kring voor Psychoanalyse en van de NLS en wordt benoemd door de Directeur van het Institut du Champ freudien. De voorzitter verdeelt de functies van secretaris en penningmeester onder de bestuurders.

De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter. Wanneer de voorzitter verhinderd is, kunnen zijn functies opgenomen worden door de bestuurder die door de voorzitter is aangeduid.

Artikel 18: De raad van bestuur vertegenwoordigt de vzw en heeft de meest uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur en het beheer van de vereniging, met voorbehoud van de bevoegdheden die aan de algemene vergadering zijn toegekend,

Hij kan onder andere, zonder dat deze opsomming limitatief is, alle akten en contracten opstellen en verlijden, alle bankrekeningen openen en beheren, alle dadingen sluiten en schikkingen treffen, alle roerende en onroerende goederen verwerven, ruilen of verkopen, hypotheken vestigen, leningen aangaan, huurcontracten sluiten, alle giften, subsidies, schenkingen en overdrachten aanvaarden, afzien van alle rechten, de vzw in rechte vertegenwoordigen, zowel als verweerder als als eiser. Hij kan het personeel van de vzw benoemen en afzetten.

Artikel 19: De raad van bestuur handelt collegiaal. De bestuurders kunnen echter individueel bankverrichtingen uitvoeren.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

Moo 2.2

De handelingen die de vereniging verbinden, andere dan die van het dagelijks bestuur, worden, behalve in geval van een bijzondere volmacht van de raad van bestuur, door de voorzitter of door ten minste twee bestuurders ondertekend, die hun bevoegdheden niet hoeven aan te tonen ten opzichte van derden.

Artikel 20: De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als nodig wordt geacht. De raad wordt samengeroepen door de voorzitter of op vraag van 2 bestuurders,

Bij afwezigheid van de voorzitter, wordt de raad voorgezeten door een door hem aangeduide bestuurder.

Artikel 21: De raad van bestuur beraadslaagt geldig wanneer de helft van de leden aanwezig is of vertegenwoordigd wordt. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Indien de stemming onbeslist eindigt, heeft de voorzitter of de bestuurder die hem vervangt, de doorslaggevende stem..

Elke bestuurder kan schriftelijk (per brief of e-mail) volmacht geven aan een andere bestuurder. Een bestuurder mag niet meer dan 1 volmacht houden.

Artikel 22: De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen van de vzw, Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot de uitvoering van hun mandaat, dat zij kosteloos uitoefenen.

Artikel 23: Elke bestuurder heeft het recht ontslag te nemen door een brief te richten aan de voorzitter. De voorzitter richt zijn ontslag aan de Directeur van het Institut du Champ freudien en vervolgens, indien het aanvaard is, aan de andere bestuurders. Elke bestuurder is gehouden zijn functies te vervullen gedurende de tijd die nodig is om voor zijn vervanging te zorgen.

BEGROTINGEN EN REKENINGEN

Artikel 24: Het boekjaar van de vzw loopt van 1 september tot 31 augustus, Bij wijze van uitzondering start het eerste boekjaar op de dag van de oprichting van de vzw om te eindigen op 31 augustus 2015.

De rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting voor het volgend jaar worden door de raad van bestuur ter goedkeuring voorgelegd aan de gewone algemene vergadering.

De algemene vergadering kan één of twee rekeningtoezichters, al dan niet lid van de vzw, aanduiden, benoemd voor 2 jaar en herbenoembaar, belast met de controle van de rekeningen van de vzw en met het voorleggen van een verslag aan de algemene vergadering.

De algemene vergadering spreekt zich uit over de kwijting van de bestuurders en van de rekeningtoezichters.

VEREFFENING

Artikel 25: Ingeval van vrijwillige ontbinding van de vzw zal de algemene vergadering één of twee vereffenaars aanstellen, hun bevoegdheden bepalen en de bestemming aanwijzen die aan het netto-vermogen van de vzw gegeven moet worden. De bestemming zal verplicht ten gunste van een vzw met een gelijkaardig doel dienen te gebeuren.

SLOT

Artikel 26: Voor alle gevallen die niet voorzien worden door de statuten, zijn de beschikkingen van de wet van 27 juni 1921, aangepast en gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, toepasselijk.

De oprichters beslissen bij eenparigheid van stemmen om volgende personen als bestuurders te benoemen met ingang vanaf heden: Anneke Lysy, Nathalie Laceur, Joost Demuynck, die dit mandaat aanvaarden.

De functies worden als volgt verdeeld:

1. Anneke Lysy: voorzitter

2. Nathalie Laceur: secretaris

3. Joost Demuynck: penningmeester

MOD 22

Luik B - Vervolg

r

Brussel, 30 november 2014

Anneke LYSY, voorzitter Nathalie LACEUR, secretaris

,,; Voor-behoudep aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
VERENIGING ONDERWIJS PSYCHONALYSE, AFGEKORT …

Adresse
DEFACQZSTRAAT 16 1000 BRUSSEL

Code postal : 1000
Localité : BRUXELLES
Commune : BRUXELLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale