BELGIAN SCOUTS AND GUIDES FELLOWSHIP, EN ABREGE : BSGF

Association sans but lucratif


Dénomination : BELGIAN SCOUTS AND GUIDES FELLOWSHIP, EN ABREGE : BSGF
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 806.295.474

Publication

23/01/2012
ÿþMOD 2.2

L A In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Wizoaisav"

iA

1.1. JAN 2012

BRUSSEE.

Griffie

Ondernemingsnr : 0806.295.474

Benaming

(voluit) : BELGIAN SCOUTS AND GUIDES FELLOWSHIP

(verkort) : BSGF

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Hallepoortlaan 38, 1060 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag, benoeming en herbenoeming bestuurders - statutenwijziging

De Algemene vergadering van 30 maart 2009

De Algemene Vergadering aanvaard het ontslag van de volgende bestuurders, zij verleent hun kwijting en

bedankt hen voor de wijze waarop zij hun mandaat hebben uitgeoefend:

* Jean-Luc De Paepe

* Etienne Raulier

* Suzanne van Elst

* Eberhard Coussement

* Anne Dupont

* Andre Vanderlinden

De Algemene Vergadering herbenoemt de volgende bestuurders:

* Pierre Decoene

Madette van Stratum

De Algemene Vergadering benoemt de volgende bestuurder

* Marie-Françoise Van Bessel

De heer Pierre Decoene wordt benoemd tot voorzitter, mevrouw Madette van Stratum tot ondervoorzitter en mevrouw Marie-Françoise Van Dessel tot secretaris.

De Algemene vergadering van 11 oktober 2011

De Algemene vergadering keurt met algemeenheid van stemmen de voorgestelde statutenwijzig goed. Na deze wijziging luiden de statuten als volgt:

ARTIKEL 1. DE VERENIGING

1.De vereniging is opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk, hierna "vzw" genoemd, op grond van de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002 en de Wet van 16 januari 2003, hierna Vzw-Wet genoemd.

2.De vereniging draagt de naam "Belgian Scout and Guide Fellowship", afgekort "BSGF". Deze naam moet voorkomen in alle stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "vzw" en met een nauwkeurige aanwijzing van de zetel van de vereniging.

3.De zetel van de vereniging is gevestigd te 1060 Brussel, Hallepoortlaan 38, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brussel. De Algemene Vergadering kan de zetel verplaatsen binnen het Belgisch grondgebied door een beslissing bij gewone meerderheid.

4.De vereniging brengt leden samen van verschillende filosofische, culturele en taalkundige strekkingen. De voertalen van de vereniging zijn Nederlands en Frans. In de mate van het mogelijke communiceert de vereniging ook in de derde landstaal, het Duits, en in het Engels. Het staat de leden vrij zich uit te drukken in de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting ot organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

ti \ MOD 2.2

landstaal van hun keuze maar ze worden verondersteld voldoende kennis te bezitten van minstens één andere

landstaal.

5.De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

ARTIKEL 2. DOELSTELLINGEN

1.De vereniging is, ais nationale organisatie voor België, lid van de Amitié Internationale Scoute et Guide  International Scout and Guide Fellowship (AISG-ISGF), association internationale sans but lucratif (aisbl) met zetel te 1060 Brussel, Hallepoortlaan 38 en stelt zich tot doel de stichtende vzw's, de Vlaamse Oud Scouts en Oud Gidsen (VOSOG) vzw, Antwerpsestraat 170 2850 Boom; de Scouts et Guides Adultes de Belgique - Oud Scouts en Oud Gidsen van België (SGAB-OSOGB) asbl/vzw, Hallepoortlaan 39 1060 Brussel en de Fédération des Groupements d'Adultes Scouts et Guides (FEGASEG) asbl, Hallepoortlaan 38 1060 Brussel en eventueel toekomstige vzw's actief in de volwassenen werking van de Scouts- en Gidsenbeweging in België en aanvaard door de Algemene Vergadering, hierna deelnemende vzw's genoemd, te vertegenwoordigen bij de AISG-ISGF. De deelnemende vzw's behouden wel hun zelfstandigheid bij hun werking.

2.De vereniging wil daarenboven de volwassenen werking van de Scouts- en Gidsenbeweging in België bevorderen door gemeenschappelijke sociale en culturele actie in de geest van de Scouts- en Gidsenbelofte en -wet, door het uitdragen van deze geest in de leef- en werkgemeenschappen van zijn leden en door het ondersteunen van de Scouts- en Gidsenbeweging, zowel lokaal, nationaal als mondiaal. De vereniging kan daartoe in België één of meerdere commissies voor het organiseren van welbepaalde activiteiten oprichten.

3.Tenslotte kan de vereniging alle activiteiten organiseren die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van deze ideële niet-winstgevende doelstellingen.

ARTIKEL 3. LIDMAATSCHAP

1.De vereniging telt effectieve, deelnemende en toegetreden leden. Ze zijn rechtsreeks geen lidgeld verschuldigd aan de vereniging. De effectieve leden zijn de vertegenwoordigers voorgedragen door de deelnemende vzw's. De vereniging telt minstens acht effectieve leden.

2.Een deelnemende vzw is, hetzij één van de drie stichtende vzw's of hun rechtsopvolgers, hetzij een vzw actief in de volwassenen werking van de Scouts- en Gidsenbeweging in België, die minstens honderd betalende leden telt en die na kandidatuurstelling bij de voorzitter door de Algemene Vergadering werd aanvaard door een twee derden meerderheid onder de aanwezige en vertegenwoordigde effectieve leden, waarvan twee derden dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn.

3.Er mogen vier vertegenwoordigers, effectieve leden, aangeduid worden door elke deelnemende vzw, die in orde is met zijn bijdragen aan de vereniging en aan AISG-ISGF en dit voor een termijn van drie jaar. Een vertegenwoordiger van een deelnemende vzw kan te allen tijde door die vzw vervangen worden. De Algemene Vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde effectieve leden over hun aanvaarding. Zij hebben stemrecht en hebben alle rechten en verplichtingen die in de Vzw-Wet, in deze Statuten en in het Algemeen Reglement worden beschreven. Een lijst van de effectieve leden wordt bijgehouden op de zetel van de vereniging door de secretaris,

4.De deelnemende leden zijn de voorzitters van de deelnemende vzw's. Zij hebben geen stemrecht maar kunnen wel te allen tijde hun advies uitbrengen aan de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur.

5.Als een effectief lid of deelnemend lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, kan diens lidmaatschap, op voorstel van de Raad van Bestuur of op verzoek van minstens één vijfde van alle effectieve leden worden beëindigd door de Algemene Vergadering met een twee derden meerderheid onder de aanwezige en vertegenwoordigde effectieve leden, waarvan twee derden dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn en nadat het effectief lid de mogelijkheid heeft gekregen gehoord te worden.

6.De toegetreden leden zijn alle leden van de deelnemende vzw's die geen effectief of deelnemend lid zijn. De Raad van Bestuur beslist zonder verdere motivatie over hun aanvaarding. De toegetreden leden hebben geen stemrecht en hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven. Hun aantal is onbeperkt. De toegetreden leden die handelen in strijd met de doelstellingen van de vereniging kunnen door eenzijdig besluit van de Algemene Vergadering uitgesloten worden van lidmaatschap.

7. Geen enkel lid kan enige aanspraak maken op de activa van de vereniging op grond van de enkele hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde.

ARTIKEL 4. DE ALGEMENE VERGADERING

1.De Algemene Vergadering bestaat uit de effectieve leden. De effectieve leden, vertegenwoordigers van

een deelnemende vzw met minder dan 2000 leden, hebben één stem per vertegenwoordiger, die met 2000 of

meer leden, twee stemmen per vertegenwoordiger.

2.Deelnemende en toegetreden leden kunnen de Algemene Vergadering bijwonen en toespreken. Zij

hebben geen stemrecht. Waarnemers kunnen de Algemene Vergadering, mits toestemming van de Raad van

Bestuur, bijwonen en/of zich tot de Algemene Vergadering richten.

3.De volgende bevoegdheden komen uitsluitend de Algemene Vergadering toe:

1.de wijziging van de Statuten en het Algemeen Reglement;

2.de aanvaarding van nieuwe deelnemende vzw's en effectieve leden;

3.de uitsluiting van effectieve, deelnemende en toegetreden leden;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

4.de benoeming en afzetting van de bestuurders - minstens een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris - en van een penningmeester, een internationaal secretaris en twee toezichthouders van de rekeningen;

5.de vaststelling van de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voor de deelnemende vzw's;

6.de goedkeuring van de begroting en van de rekeningen en het verlenen van kwijting aan de bestuurders, de penningmeester en de toezichthouders van de rekeningen;

7.de ontbinding van de vereniging.

4.Een gewone Algemene Vergadering wordt jaarlijks gehouden in de loop van het eerste semester dat volgt op het afsluiten van het boekjaar en dit op de zetel van de vereniging of op een plaats in België die vermeld wordt in de oproepingsbrief . De vergaderingen worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door minstens twee bestuurders bijeengeroepen.

5.De oproepingsbrieven worden minstens veertien dagen, dag van de verzending inbegrepen, voorafgaand aan de dag van de Algemene Vergadering naar alle effectieve en deelnemende leden verstuurd per fax of per e-mail of per gewone post of per aangetekend schrijven op het nummer of adres dat het lid daartoe het laatst heeft opgegeven aan de secretaris. Aan de oproepingsbrief wordt een ontwerp van agenda toegevoegd, waaraan elk punt dat door tenminste twee bestuurders of door tenminste één twintigste van de effectieve leden, minstens zeven dagen, dag van de verzending inbegrepen, voor de vergadering wordt aangebracht, moet worden toegevoegd.

6.Een buitengewone Algemene Vergadering kan worden samengeroepen door de voorzitter en/of op verzoek van minstens twee bestuurders en/of op verzoek van minstens één vijfde van de effectieve leden. Voor de oproepingsbrieven gelden dezelfde voorschriften als voor een gewone Algemene Vergadering.

7.0m op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de helft van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de Vzw-Wet of deze Statuten dit anders voorzien.

8.De wijziging van de Statuten vereist een beraadslaging in een vergadering waarop tenminste twee derden van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door twee derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op de doelstellingen waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

9.Effectieve leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere effectieve leden worden vertegenwoordigd bij volmacht. Elk lid mag slechts drager zijn van één volmacht verleend door een andere vertegenwoordiger van zijn deelnemende vzw.

10.De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid door de Vice-voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders.

11.De stemming kan gebeuren bij handopsteking of, indien gevraagd door één van de effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, bij geheime stemming. De stemming over personen dient steeds bij geheime stemming te gebeuren. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

12.Er worden notulen van de Algemene Vergadering opgesteld in de twee voertalen van de vereniging die door de voorzitter en secretaris van deze vergadering worden ondertekend en die door de secretaris worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage is van de effectieve leden die hun inzagerecht uitoefenen in overeenstemming met de ter zake geldende wettelijke regels. De notulen worden ter zetel van de vereniging door de secretaris, samen met de rest van de archieven bewaard en worden doorgegeven aan de opvolger.

ARTIKEL 5. DE RAAD VAN BESTUUR, DE PENNINGMEESTER EN DE INTERNATIONAAL SECRETARIS

1.De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur samengesteld uit minstens drie bestuurders, te weten een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris, die effectief lid van de vereniging zijn en die elk herkomstig zijn uit een andere deelnemende vzw, volgens een beurtrol, nader bepaald in het Algemeen Reglement. Ze worden benoemd door de Algemene Vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden en dit voor een termijn van drie jaar.

2.1-let aantal bestuurders moet in elk geval lager zijn dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

3.De opdracht van de bestuurders in het algemeen, en die van de voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris in het bijzonder worden nader omschreven in het Algemeen Reglement. Hun opdracht eindigt bij de sluiting van de jaarlijkse Algemene Vergadering. De bestuurders zijn herbenoembaar.

4.De bestuurders kunnen te allen tijde worden afgezet door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Ieder lid van de Raad van Bestuur kan ook zelf ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Een bestuurder wordt gevraagd na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat in zijn vervanging kan worden voorzien. De bestuurders oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit.

5.0e Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de vereniging het vereist, alsook binnen vijftien dagen na een daartoe strekkend verzoek van twee bestuurders.

6.De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders. De

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

vergadering van de Raad wordt gehouden op de zetel van de vereniging of op elke andere plaats in België, aangewezen in de oproepingsbrief.

7.De Raad van Bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer tenminste de helft van zijn leden aanwezig is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Bij staking van stemmen, wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

8.Er worden notulen van de vergadering van de Raad van Bestuur opgesteld in de twee voertalen van de vereniging, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en die worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage is van de effectieve en deelnemende leden die hun inzagerecht uitoefenen in overeenstemming met de ter zake geldende wettelijke regels. De notulen zullen door de secretaris, samen met de archieven ter zetel worden bewaard en doorgegeven aan een eventuele opvolger.

9.In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dit vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot een schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvindt per email, video- of telefoonconferentie.

10.Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vdôr dat de Raad van Bestuur een besluit neemt. De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft. Voormelde procedure is niet van toepassing op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

11.De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nuttig of nodig zijn tot verwezenlijking van de doelstellingen van de vereniging, met uitzondering van die handelingen waarvoor de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

12.De Raad van Bestuur vertegenwoordigt ais college bij meerderheid de vereniging in alle handelingen in en buiten rechte. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen.

13.De Raad van Bestuur of de bestuurders die de vereniging vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden voor de vereniging aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vereniging binnen de perken van de aan hun verleende volmacht waarvan de grenzen tegenstelbaar zijn aan derden.

14.De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vzw en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht in overeenstemming met de Wet, deze Statuten en het Algemeen Reglement. Ze zijn dus aansprakelijk voor tekortkomingen in hun bestuur.

15.0e benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging van de betrokken akten in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel en door publicatie van een uittreksel daarvan in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

16.De Algemene Vergadering benoemt elke drie jaar en voor drie jaar, gelijktijdig met de benoeming van de bestuurders, een penningmeester en een internationaal secretaris buiten de Raad van Bestuur. De penningmeester en de internationaal secretaris nemen deel met adviserende stem aan de Raden van Bestuur waartoe zij dienen te worden uitgenodigd. Hun opdracht wordt nader omschreven in het Algemeen Reglement en eindigt bij de sluiting van de Algemene Vergadering. Zij zijn herbenoembaar.

ARTIKEL 6, FINANCIËN

1.De vereniging staat in voor de inning van de lidgelden voor AISG-ISGF bij de deelnemende vzw's en voor de doorstorting ervan aan AISG-ISGF. De werking van de vzw wordt gefinancierd door een vaste bijdrage van elk van de deelnemende vzw's, die jaarlijks wordt vastgelegd door de Algemene Vergadering bij het goedkeuren van de begroting en die in totaal maximaal 500 ¬ per deelnemende vzw mag bedragen en eventueel ook door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project. Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

2.Het boekjaar van de vereniging begint op 1 januari en eindigt op 31 december. De Raad van Bestuur bereidt de begroting voor het komende boekjaar voor alsook de rekening van het afgelopen boekjaar en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering.

3.De vereniging voert een boekhouding in overeenstemming met de ter zake geldende wettelijke regels.

4.0m haar bij te staan in haar taak benoemt de Algemene Vergadering elk jaar twee toezichthouders van de rekeningen aan onder haar effectieve leden en buiten de Raad van Bestuur. Deze toezichthouders van de rekeningen behoren tot twee andere deelnemende vzw's dan de deelnemende vzw waartoe de penningmeester behoort.

5.De rekeningen worden na goedkeuring neergelegd in het verenigingsdossier op de griffie van de rechtbank van koophandel in overeenstemming met de ter zake geldende wettelijke regels.

ARTIKEL 7. ONTBINDING

1 4

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

1.Een bijzondere Algemene Vergadering wordt samengeroepen om te beraadslagen over de voorstellen met betrekking tot de ontbinding van de vereniging voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum één vijfde van de effectieve leden en beraadslaagt zoals bij de wijziging der Statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vzw steeds 'vzw in ontbinding" bij haar naam. Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering drie vereffenaars, indien mogelijk behorende tot drie verschillende deelnemende vzw's, waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

2.Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone Algemene Vergadering over de ' bestemming van het archief en het vermogen van de vzw. Bij voorkeur gaat het archief naar één van de scoutsarchieven en het patrimonium in gelijke mate naar de nog deelnemende vzw's.

3.Alle beslissingen met betrekking tot de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd in het verenigingsdossier op de griffie van de rechtbank van koophandel en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad in overeenstemming met de geldende wettelijke regels.

Goedgekeurd met algemeenheid van stemmen op de algemene vergadering van 11 oktober 2011.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

"

Op de laatste blz. van Luik B vermelden Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

23/01/2012
ÿþ" I f.3"

MOD 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

Réservé au

Moniteur



belge

tl

*12021530*

III i A



~I

BRUXELLES

3 ~ jew 4Q';

Greffe

N° d'entreprise :

Dénomination

(en entier) : BELGIAN SCOUTS AND GUIDES FELLOWSHIP

(en abrégé) : BSGF

Forme juridique : ASBL

Siège : Avenue de la Porte de Hal 38, 1060 Bruxelles

Objet de l'acte : Demission, nomination et re-nomination administrateurs - Modification de statuts

L'Assemblée Générale du 30 mars 2009

L'Assemblée Générale accepte la demission des administrateurs suivants, elle accorde leur décharge et elle.

les remercie pour la façon ils ont exercé leur mandat:

* Jean-Luc De Paepe

* Etienne Raulier

*Suzanne van Elst

* Eberhard Coussement

* Anne Dupont

* Andre Vanderlinden

L'Assemblée Générale renomme les administrateurs suivants:

* Pierre Decoene

* Madette van Stratum

L'Assemblée Générale nomme l' administrateur suivant:

*Marie-Françoise Van Dessel

Monsieur Pierre Decoene est nommé comme président, Mme Madette van Stratum comme vice-président et Mme Marie-Françoise Van Dessel comme secrétaire.

L'Assemblée Générale du 11 octobre 2011

L'Assemblée Générale accepte à l'unanimité des voix la modification des statuts proposée. Après cette modification les statuts sont les suivants:

ARTICLE 1. L'ASSOCIATION

1.L'association est constituée en tant qu'entité jouissant de la personnalité juridique, et plus particulièrement en tant qu'association sans but lucratif, ci-après nommée « asbl », sur base de la Loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, telle que modifiée par la Loi du 2 mai 2002 et la Loi du 16 janvier 2003, ci-après nommée « loi asbl ».

2.L'association est dénommée « Belgian Scout and Guide Fellowship », en abrégé « BSGF ». Ce nom doit figurer sur toutes les pièces émanant de l'association, immédiatement précédé ou suivi des mots « association sans but lucratif » ou de l'abréviation « asbl », ainsi que la mention précise de l'adresse du siège de l'association.

3.Le siège de l'association est établi à 1060 Bruxelles, Avenue de la Porte de Hal 38, dans l'arrondissement judiciaire de Bruxelles. L'Assemblée Générale peut déplacer le siège social à l'intérieur du territoire belge par une décision à la majorité simple.

4.L'Association regroupe des membres de différentes tendances philosophiques, culturelles et linguistiques. Les langues véhiculaires de l'association sont le néerlandais et le français. Dans la mesure du possible, l'association communique également dans la troisième langue nationale, l'allemand, ainsi qu'en anglais. Les

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

membres restent libres de s'exprimer dans la langue nationale de leur choix mais ils sont censés posséder une

connaissance suffisante d'au moins une autre langue nationale.

5.L'association est constituée pour une durée indéterminée.

ARTICLE 2. BUTS

"'l'association est, en tant qu'organisation nationale de la Belgique, membre de l'Amitié Internationale Scoute et Guide  International Scout and Guide Fellowship (AISG-ISGF), association internationale sans but lucratif (aisbl) dont le siège est établi à 1060 Bruxelles, avenue de la Porte de Hal 38 et se donne pour but de représenter ses asbl fondatrices, à savoir Les Vlaamse Oud Scouts en Oud Gidsen (VOSOG) vzw, Antwerpsestraat 170 2850 Boom; les Scouts et Guides Adultes de Belgique -Oud Scouts en Oud Gidsen van België (SGAB-OSOGB) asbl/vzw, Avenue de la Porte de Hal 39 1060 Bruxelles et la Fédération des Groupements d'Adultes Scouts ei Guides (FEGASEG) asbl, Avenue de la Porte de Hal 38 1060 Bruxelles, ainsi que, éventuellement, de futures asbl actives dans la branche adulte du mouvement scout et guide en Belgique, acceptées par une Assemblée Générale et ci-après nommées « asbl participantes » auprès de l'AISG-ISGF. Les asbl participantes conservent cependant leur indépendance dans leur fonctionnement.

2.Par ailleurs, l'association veut promouvoir la branche adulte du mouvement scout et guide en Belgique par une action sociale et culturelle commune dans l'esprit de la promesse et de la loi scoutes et guides, par la propagation de cet esprit dans les communautés de vie et de travail de ses membres et par l'apport d'un soutien au mouvement scout et guide, à la fois aux niveaux local, national et mondial. Pour ce faire, l'association peut mettre en place une ou plusieurs commissions afin d'organiser des activités bien définies.

3.Enfin, l'association peut organiser toutes les activités qui contribuent directement ou indirectement à la réalisation des buts idéaux non lucratifs précités, y compris par des activités commerciales et lucratives accessoires dans les limites de ce qui est légalement autorisé et dont les bénéfices seront toujours intégralement destinés à la réalisation de ces buts idéaux non lucratifs.

ARTICLE 3. AFFILIATION

1.L'association comprend des membres effectifs, participants et adhérents. Ils ne doivent le paiement d'aucune cotisation à l'association de manière directe. Les membres effectifs sont les représentants proposés par les asbl participantes. L'association comprend au moins huit membres effectifs.

2.Une asbl participante est soit une des trois asbl fondatrices ou ses successeurs légaux, soit une asbl active dans la branche adulte du mouvement scout et guide en Belgique comprenant au moins cent membres cotisants et dont la candidature posée auprès du président de l'Assemblée Générale a été acceptée par la majorité des deux tiers des membres effectifs présents et représentés, dont les deux tiers des membres effectifs doivent être présents ou représentés.

3.Quatre représentants, membres effectifs, peuvent être désignés par chaque asbl participante dont les contributions envers l'association et l'AISG-ISGF sont à jour, et ce pour un terme de trois ans. Un représentant d'une asbl participante peut être en tout temps remplacé par cette asbl. L'Assemblée Générale décide de leur acceptation à la majorité simple des voix des membres effectifs présents et représentés. Ils possèdent le droit de vote et tous les droits et obligations décrits dans la loi asbl, dans ces statuts, et dans le règlement général. Une liste des membres effectifs est tenue au siège de l'association par le secrétaire.

4.Les membres participants sont les présidents des asbl participantes. Ils ne possèdent pas le droit de vote mais peuvent cependant émettre leur avis à tout moment aux Assemblées Générales et devant le Conseil d'Administration.

5.Si un membre effectif ou participant agit à l'encontre des buts de l'asbl, l'Assemblée Générale peut mettre fin à son affiliation à la majorité des deux tiers parmi les membres effectifs présents et représentés dont les deux tiers doivent être présents ou représentés, sur proposition du Conseil d'Administration ou à la demande d'au moins un cinquième des membres effectifs et après que le membre effectif ait eu l'occasion d'être entendu.

6.Les membres adhérents sont tous membres des asbl participantes qui ne sont pas des membres effectifs ou participants. Le Conseil d'Administration décide de leur acceptation de manière discrétionnaire. Les membres adhérents ne possèdent pas le droit de vote et uniquement les droits et obligations décrits dans ces statuts. Leur nombre est illimité. Les membres adhérents agissant à l'encontre des buts de l'association peuvent être exclus de l'association par décision unilatérale de l'Assemblée Générale.

7.Aucun membre ne peut revendiquer les actifs de l'association sur la simple base de sa capacité de membre. Cette exclusion des droits sur les actifs est valable de tout temps.

ARTICLE 4. L'ASSEMBLÉE GÉNERALE

1.L'Assemblée Générale se compose de membres effectifs. Les membres effectifs représentant une asbl

participante de moins de 2000 membres bénéficient d'une voix par représentant; ceux qui représentent une asbl

participante de 2000 membres ou plus bénéficient de deux voix par représentant.

2.Les membres participants et adhérents peuvent assister et prendre la parole lors des Assemblées

Générales. Ils n'ont pas le droit de vote. Avec l'autorisation du Conseil d'Administration, des observateurs

peuvent assister ou prendre la parole lors des Assemblées Générales.

3.Les compétences suivantes sont du ressort exclusif de l'Assemblée Générale :

1.Ia modification des statuts et du règlement général;

2.I'acceptation de nouvelles asbl participantes et des membres effectifs ;

3.I'exclusion de membres effectifs, participants et adhérents ;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

4.1a nomination et la révocation des administrateurs  au moins un président, un vice-président et un secrétaire -, du trésorier, du secrétaire international et des deux vérificateurs aux comptes ;

5.1a fixation de la cotisation annuelle pour les asbl participantes ;

6.l'approbation du budget et des comptes ainsi que la décharge des administrateurs, du trésorier et des vérificateurs aux comptes ;

7.1a dissolution de l'association.

4.Une Assemblée Générale ordinaire se tient annuellement au siège de l'association ou en un lieu sis sur le territoire belge et mentionné dans la convocation, dans le courant du premier semestre suivant la clôture de l'année comptable. Les assemblées sont convoquées par le président du Conseil d'Administration ou par au moins deux administrateurs.

5.Les convocations sont envoyées à tous les membres effectifs et participants par fax, par courriel, par courrier ordinaire ou par lettre recommandée au numéro ou à l'adresse communiqué(e) en dernier lieu par le membre au secrétaire au moins quatorze jours avant la date de l'Assemblée Générale, jour de l'envoi de la convocation inclus. Un projet d'ordre du jour est annexé à la convocation. Un point supplémentaire doit être ajouté à l'ordre du jour sur demande, dans les sept jours suivant l'envoi de ce projet, jour de l'envoi inclus, d'au moins deux administrateurs ou d'au moins un vingtième des membres effectifs.

6.Une Assemblée Générale extraordinaire peut être convoquée par le président etlou que sur demande d'au moins deux administrateurs etfou d'un cinquième des membres effectifs. Pour les convocations les mêmes modalités s'appliquent que pour une Assemblée Générale ordinaire.

7.Pour que les délibérations soient valables, au moins la moitié des membres effectifs doivent être présents ou représentés. Les décisions sont prises à la majorité simple des voix des membres présents ou représentés, sauf lorsque la loi sur les asbl ou les présents statuts prévoient te contraire.

8.La modification des statuts exige que la délibération ait lieu durant une assemblée pendant laquelle au moins deux tiers des membres effectifs sont présents ou représentés. Dans le cas où moins de deux tiers des membres sont présents ou représentés à une assemblée, une seconde assemblée pouvant délibérer et décider valablement ainsi qu'accepter des modifications avec les majorités ci-après déterminées peut être convoquée, quel que soit le nombre de membres présents ou représentés. La deuxième réunion ne peut pas se tenir dans les quinze jours qui suivent la première assemblée. La décision est considérée acceptée si elle est approuvée par deux tiers des voix des membres effectifs présents ou représentés. Dans le cas où la modification des statuts est relative aux buts pour lesquels l'association est constituée, une majorité des quatre cinquièmes des voix des membres effectifs présents ou représentés est requise.

9.Les membres effectifs ne pouvant pas être présents à l'assemblée peuvent se faire représenter par procuration par d' autres membres effectifs. Chaque membre ne peut être porteur que d'une seule procuration lui étant accordée par un autre représentant de sa propre asbl participante.

10.L'Assemblée Générale est présidée par le président ou, en son absence, par le vice-président. Si ce dernier est également absent, l'assemblée est présidée par le plus âgé des administrateurs présents.

11.Le scrutin peut avoir lieu par vote à main levée ou, sur requête d'un des membres effectifs présents ou représentés, par le vote à bulletin secret. Le scrutin portant sur des personnes doit toujours faire l'objet d'un vote à bulletin secret. En cas de partage des voix, la proposition est considérée comme rejetée.

12.Le procès-verbal de l'Assemblée Générale est établi dans les deux langues véhiculaires de l'association et est signé par le président et le secrétaire de cette assemblée. Le procès-verbal est conservé par le secrétaire dans le registre des procès-verbaux et est consultable par les membres effectifs, lesquels peuvent exécuter leur droit de regard conformément aux normes légales qui s'appliquent en l'espèce. Les procès-verbaux sont conservés par le secrétaire au siège de l'association avec le reste des archives et sont transmis au successeur.

ARTICLE 5. LE CONSEIL D'ADMINISTRATION, LE TRÉSORIER ET LE SECRÉTAIRE INTERNATIONAL

1.L'association est gérée par un Conseil d'Administration composé d'au moins trois administrateurs, à savoir un président, un vice-président et un secrétaire, lesquels sont membres effectifs de l'association et issus, selon un tour de rôle spécifié dans le Règlement Général, provenant chacun d'une asbl participante différente. Ils sont nommés par l'Assemblée Générale à la majorité simple des voix des membres effectifs présents ou représentés et ceci pour un terme de trois ans.

2.Le nombre d'administrateurs doit dans tous les cas être inférieur au nombre de membres effectifs de l'association.

3.La tâche des administrateurs en général, et du président, du vice-président et du secrétaire en particulier est décrite de manière plus précise dans le Règlement Général. Leur tâche prend fin au moment de la clôture de l'Assemblée Générale annuelle. Le mandat des administrateurs est renouvelable.

4.Les administrateurs peuvent être révoqués à tout moment par l'Assemblée Générale, laquelle décide à la majorité simple des voix des membres effectifs présents ou représentés. Chaque membre du Conseil d'Administration peut également démissionner par une notification écrite au président du Conseil d'Administration. Après sa démission, un administrateur est invité à continuer à remplir son mandat jusqu'au moment où son remplacement pourra être prévu. Les administrateurs exercent en principe leur mandat à titre gratuit.

5.Le Conseil d'Administration se réunit après convocation par le président aussi souvent que l'intérêt de l'association l'exige, ainsi que dans les quinze jours suivant une requête émanant de deux administrateurs.

6.Le Conseil d'Administration est présidé par le président ou, en son absence, par le vice-président. Si ce dernier est également absent, le Conseil est présidé par le plus âgé des administrateurs présents. La réunion du Conseil se tiendra au siège de l'association ou en un lieu situé sur le territoire belge et mentionné dans la convocation.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

7.Le Conseil d'Administration ne peut délibérer et décider que lorsqu'au moins la moitié de ses membres sont présents lors de la réunion. Les décisions sont prises à la majorité simple des voix des membres présents. En cas de partage des voix, la proposition est considérée comme rejetée.

8.Le procès-verbal de la réunion du Conseil d'Administration est établi dans les deux langues véhiculaires de l'association et est signé par le président et le secrétaire du Conseil. Le procès-verbal est conservé par le secrétaire dans le registre des procès-verbaux et est consultable par les membres effectifs et participants, lesquels peuvent exécuter leur droit de regard conformément aux normes légales qui s'appliquent l'espèce. Les procès-verbaux sont conservés par le secrétaire au siège de l'association avec le reste des archives et sont transmis à un successeur éventuel.

9.Dans des cas exceptionnels, lorsqu'il y a extrême urgence et que l'intérêt de l'association l'exige, les décisions du Conseil d'Administration peuvent être prises par accord écrit unanime des administrateurs. Pour ce faire, il est exigé qu'il existe un accord préalable unanime entre les administrateurs sur le fait d'entamer un processus décisionnel par écrit. Ce processus présuppose dans tous les cas qu'une délibération ait lieu par courrier électronique, vidéoconférence ou conférence téléphonique.

10. Lorsqu'un administrateur a un intérêt patrimonial direct ou indirect entrant en conflit avec une décision ou une transaction relevant de la compétence du Conseil d'Administration, il a l'obligation de le communiquer aux autres administrateurs avant que le Conseil d'Administration ait pris une décision. L'administrateur ayant l'intérêt opposé doit se retirer de la réunion et s'abstenir de participer à la délibération et à le scrutin sur l'affaire concernée. La procédure précitée n'est pas applicable aux transactions habituelles qui ont lieu dans des conditions et en échange de sûretés qui sont d'usage sur le marché pour des transactions semblables.

11.Le Conseil d'Administration est compétent pour tous les actes d'administration interne qui sont utiles ou nécessaires à la réalisation des buts de l'association, à l'exception des actes pour lesquels l'Assemblée Générale est exclusivement compétente.

12.Le Conseil d'Administration représente collégialement par majorité l'association dans tous ses actes juridiques et non juridiques. Nonobstant la compétence de représentation générale collégiale du Conseil d'Administration, l'association est également représentée dans ses actes juridiques et non juridiques par deux administrateurs agissant conjointement.

13.Le Conseil d'Administration ou fes administrateurs qui représentent l'association peuvent engager des mandataires pour l'association. Seuls des mandats spécifiques et limités pour des actes ou pour une série d'actes juridiques déterminés sont autorisés. Les mandataires engagent l'association dans les limites du mandat qui leur a été attribué et dont les limites sont opposables à des tiers.

14.Les administrateurs ne sont pas personnellement liés par les engagements pris par l'association. A l'encontre de l'asbl et des tiers, leur responsabilité est limitée à l'exécution de la tâche qui leur a été confiée, conformément à la Loi, à ces Statuts et au Règlement Général. Ils sont donc responsables pour des manquements dans leur gestion.

15.La nomination des membres du Conseil d'Administration et la cessation de leur mandat est rendue publique par le dépôt des actes concernés dans le dossier de l'association au greffe du tribunal de commerce et par la publication d'un extrait de ces actes dans les Annexes du Moniteur Belge.

16.L'Assemblée Générale nomme tous les trois ans et pour trois ans en même temps que les administrateurs, un trésorier et un secrétaire international hors Conseil d'Administration. Le trésorier et le secrétaire international participent, avec une voix consultative, au Conseil d'Administration, auquel ils doivent être invités. Leur tâche est décrite d'une manière plus précise dans le Règlement Général et se termine à la clôture de l'Assemblée Générale. Leur mandat est renouvelable.

ARTICLE 6: FINANCES

1.L'association assure la perception des cotisations pour l'AISG-ISGF auprès des asbl participantes et le transfert de ces cotisations à l'AISG-ISGF. Le fonctionnement de l'asbl est financé par une contribution fixe de chacune des asbl participantes qui est fixée annuellement par l'Assemblée Générale lorsqu'elle approuve le budget et qui ne peut pas dépasser 500 ¬ par asbl participante ainsi que, éventuellement, par des subventions, allocations, dons, contributions, donations, legs et autres dispositions testamentaires qui sont donnés aussi bien pour le soutien des buts généraux de l'association que pour le soutien d'un projet spécifique. De plus, l'association peut collecter des fonds de n'importe quelle manière non contraire à la loi.

2.L'année comptable de l'association commence le 1er janvier et se termine le 31 décembre. Le Conseil d'administration prépare le budget pour l'année comptable à venir ainsi pour les comptes de l'année comptable précédente et les soumet pour approbation à l'Assemblée Générale.

3.L'association tient une comptabilité conformément aux normes légales qui s'appliquent en l'espèce.

4.Pour l'assister dans sa tâche, l'Assemblée Générale nomme chaque année deux vérificateurs aux comptes parmi ses membres effectifs mais hors Conseil d'Administration. Ces vérificateurs aux comptes appartiennent chacun à une asbl participante différente de celle à laquelle appartient [e Trésorier.

5.Les comptes approuvés sont déposés dans le dossier de l'association au greffe du tribunal de commerce conformément aux normes légales qui s'appliquent en l'espèce.

ARTICLE 7: DISSOLUTION

1.Une Assemblée Générale extraordinaire est convoquée pour débattre des propositions relative à la dissolution de l'association émises par le Conseil d'Administration ou par au moins un cinquième des membres effectifs et délibère comme en cas de modification des statuts. A partir de la décision de dissolution, l'asbl mentionne toujours « asbl en dissolution » à côté de son nom. Dans le cas où la proposition de dissolution est

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/01/2012 93 - Annexes du Moniteur belge

Réservé

au

Moniteur

belge

MOQ 2.2

Volet B - Suite

approuvée, l'Assemblée Générale nomme trois liquidateurs, si possible appartenant à trois asbl participantes différentes, dont il définit le mandat.

2.En cas de dissolution et de liquidation, une Assemblée Générale extraordinaire décide de la destination des archives et du patrimoine de l'asbl. De préférence, les archives vont à une des archives scoutes et le patrimoine est partagé en parties égales entre les asbl participantes restantes.

3.Toutes les décisions en relation avec la dissolution, les conditions de liquidation, la nomination et la révocation des liquidateurs, la clôture de la liquidation et la destination des actives sont déposées dans le dossier de l'association au greffe du tribunal de commerce et publiées dans les Annexes du Moniteur Belge, conformément aux normes légales qui s'appliquent en l'espèce.

Acceptés comme tel à l'unanimité des voix à la réunion de l'Assemblée Générale de 11 octobre 2011.

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, fa fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Coordonnées
BELGIAN SCOUTS AND GUIDES FELLOWSHIP, EN ABR…

Adresse
AVENUE PORTE DE HAL 38 1060 BRUXELLES

Code postal : 1060
Localité : SAINT-GILLES
Commune : SAINT-GILLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale