VRIENDEN VAN DE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL IEPER, AFGEKORT : VRIENDEN VAN DE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL

Association sans but lucratif


Dénomination : VRIENDEN VAN DE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL IEPER, AFGEKORT : VRIENDEN VAN DE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 536.194.719

Publication

08/07/2013
ÿþ Moo 2.2

In de bijsagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Voor- 1111111113111,1111116111

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad









Ondernemingsnr : ÙrJ 6 . J ti . ) Benaming

(voluit) : Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal leper

(verkort) - Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Janseniusstraat 7, B-8900 leper

Onderwerp akte : oprichting

Tussen ondergetekenden, zijnde natuurlijke personen:

De heer Breyne Antoine Joseph Leopold, wonende te 8900 leper, Vanderghotelaan 11, geboren op 2 juni 1953 te leper

De heer Breyne Jean Arthur Cornelius, wonende te 8900 leper, Korte Meersstraat 1, geboren op 3 januari 1950 te leper

De heer Declercq Alexander Lucien Paul, wonende te 8900 leper, Adriaansensweg 62a, geboren cp 4. augustus 1975 te leper

De heer Hemeryck Rolandt Josef Omer, wonende te 8900 leper, Janseniusstraat 5, geboren op 24 juni. 1947 te Vladslo

Mevrouw Herbert Charlotte Inez J, wonende te 8900 leper, Rijselstraat 64, geboren op 5 juli 1967 te Kortrijk

De heer Meulebrouck Roland Maurice Gaston, wonende te 8900 leper, Slachthuisstraat 18, geboren op 19 mei 1951 te leper

De heer Rosseel Henri Jerome, wonende te 8900 leper, Brugseweg 68, geboren op 6 augustus 1951 te leper

De heer Titeca Bruno Chris Philippe, wonende te 8900 leper, Belletstraat 5, geboren op 16 oktober 1973 te Waregem

Mevrouw Vanspeybrouck Rosa Maria, wonende te 8958 Loker-Heuvelland, Kalissestraat 22, geboren op 30 augustus 1949 te Torhout

De heer Vanysacker Kris Rafaël Rita Ghislain, wonende te 8900 leper, Patersstraat 24, geboren op 5 maart 1965 te Roeselare

wordt overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de Wet van 2 met 2002, onder de volgende voorwaarden en omstandigheden, waarvan de statuten ais volgt luiden:

ARTIKEL 1. NAAM

De vzw draagt de naam Vrienden van de Sint Maartenskathedraal leper, afgekort Vrienden van de Sint-

Maartenskathedraal en Vrienden Sint Maartenskathedraal.

ARTIKEL 2. ZETEL

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

c

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

De zetel van de vereniging is gevestigd te 8900 leper, Janseniusstraat 7, gelegen in het gerechtelijk arrondissement leper.

ARTIKEL 3. DUUR

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

ARTIKEL 4, DOEL

De vereniging stelt zich tot doel: van de Sint Maartenskathedraal een centrum van ontmoeting in leper vredesstad maken. De kathedraal als centrum van ontmoeting schept ruimte voor culturele impulsen. Het erfgoed en de culturele troeven zijn de architectuur, cultuurgeschiedenis, het historisch patrimonium, en de sfeer en beleving van de kathedraal. De vereniging wil deze troeven ten volle uitspelen, en van de kathedraal een gastvrije en evidente plaats voor ontmoeting maken, met een aanbod zinvolle en zingevende hedendaagse activiteiten. Sieutelbegrippen zijn kwaliteit, creativiteit, relevantie, een open geest en samenwerking. De vereniging wil daartoe de verschillende ruimtes van het kathedraafgebouw, met z'n gaven en beperkingen, benutten en ontsluiten. De vereniging wil waken over een waardevol cultureel aanbod in de kathedraal, en voor de uitvoering zo veel mogelijk samenwerken met anderen. De vereniging wil rond haar werking een netwerk creëren, dat het draagvlak voor de werking vertegenwoordigt.

Hiertoe zal de vereniging onder meer volgende activiteiten ontwikkelen:

1.Het coördineren en ondersteunen van culturele activiteiten in de kerk.

2.Het actief ter beschikking stellen van de kerkinfrastructuur voor culturele activiteiten.

3.Het zelf organiseren van culturele activiteiten, als aanvulling op het bestaande aanbod.

4.De bevordering van het onderzoek over de geschiedenis van de kerk en haar kunstwerken.

De vereniging kan alle handelingen stellen die rechtsreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor haar doel.

ARTIKEL 5. LIDMAATSCHAP

Er zijn minstens drie werkende leden. De oprichters zijn de eerste werkende leden.

Daarnaast kan elke natuurlijke perscon, rechtspersoon of Organisatie zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze de doelstellingen van de vereniging onderschrijft.

De kandidaat-leden richten hun kandidaatstelling schriftelijk aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur zef beslissen over de aanvaarding van de kandidaat als werkend lid op haar eerstvolgende vergadering. Op deze vergadering dient minstens de helft van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van het bestuur. De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als werkend lid.

Werkende leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de Wet en deze statuten worden beschreven. Werkende leden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de Raad van Bestuur.

Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de vereniging ondersteunt, kan bij de vereniging een schriftelijke aanvraag indienen om toegetreden lid te worden.

De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie dat een kandidaat niet wordt aanvaard als toegetreden Lid. Toegetreden Leden zijn enkel aangesloten om te genieten van de activiteiten van de vereniging. Zij hebben geen stemrecht op de Algemene Vergadering.

Werkende en toegetreden leden betalen een lidmaatschapbijdrage die jaarlijks zal worden vastgelegd dcor de Raad van Bestuur en die maximum 1.000 EUR zal bedragen.

Werkende leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vereniging terugtrekken door een formeel schrijven per gewone brief of e-mail te richten aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Het ontslag wordt effectief één maand na dit bericht.

Toegetreden leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vereniging terugtrekken door een formeel schrijven per gewone brief of e-mail te richten aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Het ontslag wordt effectief één maand na dit bericht, Reeds betaalde lidmaatschapsbijdragen worden nooit terugbetaald.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege bij het overlijden van een lid.

Een werkend of toegetreden lid dat zijn lidmaatschapsbijdrage niet betaalt, wordt geacht ontslagnemend te zijn.

Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vereniging op grond van de hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz.

ARTIKEL 6. DE ALGEMENE VERGADERING

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

i9SOD 22

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle werkende leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, bij diens afwezigheid door de oudste van de aanwezige bestuurders.

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend

worden;

1.de wijziging van de statuten;

2.de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3.de benoeming en de afzetting van de commissarissen en de bepaling van hun bezoldiging indien een

bezoldiging wordt toegekend;

4.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5.de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6.de ontbinding van de vereniging;

7.de uitsluiting van een lid;

8.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

De Algemene Vergadering moet eenmaal per jaar worden samengeroepen door de Raad van Bestuur, binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar. De Algemene Vergadering wordt tevens door de Raad van Bestuur samengeroepen in de gevallen dat de Raad van Bestuur dit nodig acht, of als een vijfde van de werkende leden het vraagt. De werkende leden moeten dit per brief of e-mail vragen aan de voorzitter van de Raad van Bestuur.

De voorzitter van de Raad van Bestuur roept alle werkende leden op vocr de Algemene Vergadering. De oproeping gebeurt per brief of e-mail, minimum tien dagen voor het tijdstip van de Algemene Vergadering. De oproeping wordt ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, evenals de agenda.

De agenda wordt opgesteld door de Raad van Bestuur. Elk voorstel, ondertekend door 1/20 van de werkende leden, moet op de agenda worden geplaatst. De voorstellen uitgaande van de werkende leden moeten uiterlijk zeven dagen voor het tijdstip van de Algemene Vergadering verstuurd worden aan de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk werkend lid kan slechts één ander werkend lid vertegenwoordigen,

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens een derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve als de Wet of de statuten dit anders voorzien«

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden«. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn Indien ze wordt goedgekeurd door twee derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Enkel als de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvcor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien gevraagd door minstens een derde van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de werkende leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten«.

ARTIKEL 7. DE RAAD VAN BESTUUR

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur samengesteld uit ten minste drie bestuurders. Er is geen maximum aantal bestuurders bepaald. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat werkend lid is van de vereniging. Als de vereniging slechts het wettelijk bepaald minimum van drie werkende leden heeft, mag de Raad van Bestuur slechts uit twee bestuurders bestaan. De dag waarop een vierde werkende lid wordt aanvaard, zal een Algemene Vergadering overgaan tot de benoeming van een derde bestuurder.

De bestuurders worden benoemd door een Algemene Vergadering bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van zes jaar. Hun opdracht eindigt bij de sluiting van de jaarvergadering. Bestuurders zijn onbeperkt herbenoembaar.

1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

M0D22

De Raad van Bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter, secretaris, penningmeester en eventueel een ondervoorzitter die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing.

De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. ieder lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de Raad van Bestuur, Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

De bestuurders oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat worden vergoed.

De Raad van Bestuur moet worden samengeroepen wanneer het belang van de vereniging dit vereist. Elke bestuurder heeft het recht de Raad van Bestuur samen te roepen. Hij of zij richt hiertoe een verzoek aan de voorzitter. De Raad van Bestuur wordt samengeroepen door de voorzitter, De oproeping gebeurt per brief of email, minimum zeven dagen voor het tijdstip van de samenkomst van de Raad van Bestuur. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de samenkomst van de Raad van Bestuur, evenals de agenda.

Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk werkend lid kan slechts één ander werkend lid vertegenwoordigen.

De Raad van Bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten als ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering, De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen heeft de voorzitter, of de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem.

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter en de secretaris bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de werkende leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

De Raad van Bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de vereniging, met uitzondering van die handelingen waarvoor de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat de leden van het personeel en bepaalt hun bezoldigingen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

De Raad van Bestuur kan, indien hij dit nodig oordeelt, een afgevaardigd bestuurder of directeur benoemen, die met het dagelijks bestuur wordt belast. Deze verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent geldig namens de vereniging.

De bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging.

Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

ARTIKEL 8. FINANCIERING EN BOEKHOUDING

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen,

legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene

doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project,

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Na goedkeuring van de jaarrekening en de begroting legt de Raad'van Bestuur verantwoording af voor het beleid in het voorgaande jaar en spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders, Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming.

ARTIKEL 9. ONTBINDING

Behoudens gerechtelijke ontbinding en ontbinding van rechtswege, kan enkel de Algemene Vergadering tot ontbinding besluiten. Het voorstel tot vrijwillige ontbinding moet uitdrukkelijk op de agenda van de Algemene Vergadering vernield worden. De vrijwillige ontbinding vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bovendien moet een

Mob 2.2

Luik B - Vervolg

meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden akkoord zijn met de vrijwillige ontbinding.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, maar wei met een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering, of, bij gebreke daarvan, de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsook de vereffeningsvoorwaarden.

In geval van ontbinding en vereffening beslist de Algemene Vergadering over de bestemming van het vermogen van de vereniging, dat moet worden toegekend aan de Kerkfabriek Sint-Maarten Sint-Niklaas leper of de parochie Sint-Maarten Sint-Niklaas leper.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

De stichtingsvergadering van 24 juni 2013 beslist tot benoeming van de volgende leden tot bestuurders:

De heer Breyne Antoine Joseph Leopold, wonende te 8900 leper, Vanderghotelaan 11, geboren op 2 juni 1953 te leper

De heer Breyne Jean Arthur Cornelius, wonende te 8900 leper, Korte Meersstraat 1, geboren op 3 januari 1950 te Peper

De heer Declercq Alexander Lucien Paul, wonende te 8900 leper, Adriaansensweg 62a, geboren op 4 augustus 1975 te leper

De heer Hemeryck Roland Josef Omer, wonende te 8900 leper, Janseniusstraat 5, geboren op 24 juni 1947 te Vladslo

De heer Titeca Bruno Chris Philippe, wonende te 8900 leper, Belletstraat 5, geboren op 16 oktober 1973 te Waregem

Mevrouw Vanspeybrouck Rosa Maria, wonende te 8958 Loker-Heuvelland, Kalissestraat 22, geboren op 30 augustus 1949 te Torhout

De heer Vanysacker Kris Rafaël Rita Ghislain, wonende te 8900 leper, Patersstraat 24, geboren op 5 maart 1965 te Roeselare

Opgemaakt te leper op de eerste Algemene Vergadering dd. 24 juni 2013,

Alexander Declercq

Voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B vermelden . Recto " Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

t1

4

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Coordonnées
VRIENDEN VAN DE SINT-MAARTENSKATHEDRAAL IEPE…

Adresse
JANSENIUSSTRAAT 7 8900 IEPER

Code postal : 8900
Localité : IEPER
Commune : IEPER
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande