DE OKELAAR

Société civile sous forme de société privée à responsabilité limitée


Dénomination : DE OKELAAR
Forme juridique : Société civile sous forme de société privée à responsabilité limitée
N° entreprise : 501.697.658

Publication

12/12/2012
ÿþMad W"Id 11 1

} ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging ter griffie van de akte

iIIIiiioiu~i~iiM997a0»M

12 9

h

12/12/2012 Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad

OndErriEr" 0joA 693r ~ S~

REc1' DE OKELAAR

(vollecr" á t , Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk

1861 Meise (Wolvertem), Oppemstraat 8

Onclervveep OPRiCHTING

Uit een akte verleden voor notaris Anne Verhaeghe op drieëntwintig november tweeduizend en twaalf (neergelegd ter registratie) blijkt dat een Cooperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk werd opgericht door:

1.De heer MERTENS Christiaan Leopold Jozef, geboren te Brasschaat op eenendertig januari negentienhonderd vijftig, wonende te 2221 Heist-op-den-Berg (Booischot), Goorweg 87 bus 1;

2.Mevrouw LEYNS Christine Marie Armandine, geboren te Mechelen op achtentwintig juni negentienhonderd vierenvijftig, wonende te 2221 Heist-op-den-Berg (Booischot), Goorweg 87 bus 1;

3.De heer LIEKENS Erik Petrus, geboren te Wilrijk op negen september negentienhonderd zevenenvijftig, wonende te 2600 Antwerpen (Berchem), Van Marsenillestraat 10;

4.Mevrouw VERMEEREN Marie-José Leonie René, geboren te Leopoldstad (ex-Belgisch Congo) op negentien december negentienhonderd zevenenvijftig, wonende te 2600 Antwerpen (Berchem), Van Marsenillestraat 10;

5.Mevrouw DE GEEST Marleen Rosa Alfons, geboren te Leuven op elf februari negen-tienhonderd zestig, wonende te 3128 Tremefo (Baal), Lange Rechtestraat 13;

6.De heer CALLEBAUT Joost Albert, geboren te Ukkel op drie juni negentienhonderd tweeënzestig, wonende te 9300 Aalst, Langestraat 131;

7.Mevrouw VRANKEN Maria Louisa, geboren te Ninove op negen december negen-tienhonderd negenenvijftig, wonende te 3052 Oud-Heverlee (Blanden), Sappellenbos 6.

Met de volgende statuten:

Artikel 1. Naam.

De vennootschap neemt de vorm aan van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk.

Haar naam is "De Okelaar".

De vennootschap heeft een sociaal oogmerk en de vennoten streven slechts een beperkt vermogensvoordeel na.

De woorden "cooperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk" of de afkorting "CVBA-SO" moeten in alle akten, facturen en documenten uitgaande van de vennootschap die naam onmiddellijk voorafgaan of volgen.

Artikel 2. Zetel.

De zetel van de vennootschap is gevestigd te 1861 Meise (Wolvertem), Oppemstraat 8.

Artikel 3. Doel.

De vennootschap heeft tot doel, uitsluitend in eigen naam en voor eigen rekening:

Het tot stand brengen en bestendigen van één of meerdere woongemeenschappen, onder andere op de site "oud klooster" in de Oppemstraat te Wolvertem. In deze woongemeenschappen zullen alleenstaanden en gezinnen van alle leeftijden terecht kunnen, die enerzijds ieder hun privéwoonst hebben en anderzijds gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke delen zoals een eetzaal, keuken, vormingsruimten, gastenkamers, enzovoort.

De vennootschap kan alle mogelijke acties ondernemen die deze woongemeenschappen en de ganse samenleving ten goede komen, in ecologisch, sociaal en spiritueel opzicht. Onder andere kan de vennootschap onderzoek verrichten naar en experimenteren met ecologische technieken, de open ruimte bewaren en ontwikkelen, een gemeenschapscentrum oprichten en beheren, vorming organiseren en faciliteren, sociale en ecologische economische initiatieven nemen.

h, a-tste biz van Link h -,,:., e^ Recto Laan cri hoedanlgr,e u " -. _ ;,,.ende nolâr3s hGtrij van de perso;o;rte,n,

r:evoegd de rechtsre .- . , , dader, te ve,tegenwoardgen Verso :dan en handteken

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -12/12/2012 - Annexes du Moniteur belge

De vennootschap kan in het algemeen alle commerciële, industriële, financiële, roerende of onroerende handelingen verrichten in rechtstreeks of onrechtstreeks verband met haar maatschappelijk doel of welke van aard zouden zijn de verwezenlijking ervan geheel of ten dele te vergemakkelijken.

Daartoe kan de vennootschap samenwerken met, deelnemen in, of op gelijk welke wijze, rechtstreeks of onrechtstreeks, belangen nemen in andere ondernemingen.

De vennootschap kan zowel tot waarborg van eigen verbintenissen als tot waarborg van verbintenissen van derden borg stellen, onder meer door haar goederen in hypotheek of in pand te geven, inclusief de eigen handelszaak.

De vennootschap kan eveneens optreden als bestuurder, volmachtdrager, mandataris of vereffenaar in andere vennootschappen of ondernemingen.

Artikel 4. Sociaal oogmerk.

Het sociaal oogmerk dat door de vennootschap via haar activiteiten wordt nagestreefd is het volgende:

De woongemeenschappen openstellen voor mensen die de volgende 3 pijlers onderschrijven:

1.Ecologisch: De woongemeenschappen zullen ecologisch zijn. Dit betekent onder meer: bio-ecologisch verbouwen, een autodeelproject, sterke beperking van het energie- en materiaalverbruik, gebruik van milieuvriendelijke producten, gemeenschappelijke voorzieningen, een biologisch tuinbouwbedrijf. Een belangrijke ambitie is : zelfvoorzienend zijn. "Consurninderen" is een sleutelbegrip.

2. Sociaal:

a.De vennootschap zal een aantal sociale projecten op het getouw zetten, al naargelang de noden die zich aandienen. Bijvoorbeeld : residentiële opvang van mensen in nood zowel op lange als op korte termijn. Hierbij wil zij emancipatorisch werken en samenwerken met lokace welzijnsorganisaties.

b.Vorming en educatie: de vennootschap zal ruimtes aanbieden waar andere culturele - en vormingsorganisaties gebruik van maken. Ook de vennootschap of de woongemeenschap kan vormingen organiseren.

c."Sociaal wonen" : de vennootschap zal een aantal wooneenheden ter beschikking stellen van minder draagkrachtige mensen, hetzij op financieel vlak, hetzij op sociaal vlak, hetzij op fysiek vlak, in overeenstemming met de draagkracht van de woongemeenschap.

3.Spiritueel: Bewoners van de woongemeenschap zullen elkaar kunnen vinden in het nastreven van de ecologische en sociale pijler, in een diepgaand respect voor ieders levensbeschouwing. De bewoners streven naar een zekere onthechting van materiële dingen. Spiritualiteit betekent dan actief en blijvend groeien in bewustzijn en bewust leven. Het hoogste bewustzijn is de ervaring dat allen één zijn en dat alles wat leeft één is. Het dagelijks leven is het oefenen in liefhebben, en te proberen altijd in liefde te zijn. De ecologische en sociale pijlers zijn een vanzelfsprekend gevolg van deze spiritualiteit: zorg, respect en liefde voor de aarde en voor ailes wat leeft

Artikel 5. Duur.

De vennootschap wordt voor een onbeperkte duur opgericht.

Zij begint te werken vanaf de neerlegging van een uitgifte van de oprichtingsakte op de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

Artikel 6. Kapitaal.

Het maatschappelijke kapitaal is onbeperkt.

Het vaste gedeelte van het kapitaal is gelijk aan twintigduizend euro (¬ 20.000,00). volledig volgestort.

Het kapitaal is zonder wijziging van de statuten veranderlijk voor het bedrag dat het vaste gedeelte van het kapitaal overtreft.

Artikel 7. Aandelen.

Het maatschappelijke kapitaal is verdeeld in aandelen op naam, elk aandeel is voorzien van een volgnummer.

Er worden twee categorieën van aandelen onderscheiden:

-Aandelen A: aandelen van bewoners van De Okelaar, dit kunnen enkel natuurlijke personen zijn.

-Aandelen B: aandelen van alle andere personen, dit kunnen natuurlijke personen of rechtspersonen zijn. A- en B-aandelen hebben een nominale waarde van vijfhonderd euro (¬ 500,00).

Elk aandeel moet worden volstort.

Artikel 20. Bestuur van de vennootschap.

De vennootschap wordt bestuurd door een Raad van Bestuur die samengesteld is uit minimaal vijf (5) en maximaal negen (9) bestuurders die allemaal vennoot zijn, benoemd door de Algemene Vergadering. in de Raad van Bestuur wordt elke aandelencategorie vertegenwoordigd: "bestuurders A", dit zijn bestuurders uit de vennoten houders van aandelen categorie A en "bestuurders B", dit zijn bestuurders uit de vennoten houders van aandelen categorie B. De meerderheid van de bestuurders dienen bestuurders A te zijn.

Bestuurders worden benoemd voor een periode van drie jaar. Uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.

Wanneer een rechtspersoon tot bestuurder wordt benoemd, wordt een vaste vertegenwoordiger, natuurlijke persoon, aangeduid die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon.

De Algemene Vergadering mag een bestuurder op elk ogenblik zonder vooropzeg ontslaan; dit ontslag dient gemotiveerd te worden.

Het mandaat van de bestuurders is in principe onbezoldigd. Er kan een onkostenvergoeding worden toegekend.

Binnen acht dagen na hun benoeming moeten de bestuurders het door de wet voorgeschreven uittreksel van hun benoemingsakte neerleggen op de griffe van de rechtbank van koophandel.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -12/12/2012 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 21. Raad van Bestuur.

De Raad van Bestuur kiest onder de bestuurders een voorzitter en een ondervoorzitter. De voorzitter wordt gekozen uit de bestuurders A. De ondervoorzitter wordt gekozen uit de bestuurders A of B.

In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter wordt de Raad van Bestuur door de ondervoorzitter voorgezeten.

De Raad komt bijeen na oproeping door de voorzitter evenals zo dikwijls als het belang van de vennootschap dat vergt. Hij moet ook worden samengeroepen wanneer minstens drie bestuurders daarom verzoeken.

De Raad vergadert minstens vier maal per jaar.

De Raad komt bijeen op de plaats opgegeven in het oproepingsbericht.

Behoudens in dringende gevallen te verantwoorden in de verslagen van de vergadering, geschieden oproepingen per e-mail of per brief, met opgave van de agenda, ten minste één week vóór de vergadering.

Behoudens dringende gevallen te verantwoorden in de verslagen van de vergadering, kan de Raad enkel beraadslagen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Als echter een eerste bijeenkomst van de Raad niet in aantal is, mag een nieuwe bijeenkomst met dezelfde agenda worden opgeroepen. Deze zal dan geldig kunnen beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

De beslissingen worden bij voorkeur genomen bij consensus. Indien geen consensus kan bereikt worden, wordt het agendapunt verplaatst naar de volgende Raad van Bestuur, waar er beslist wordt bij 2/3 meerderheid. Stemming gebeurt door handopsteking, tenzij het persoonsgebonden agendapunten betreft. In dit geval is de stemming geheim. Onthoudingen worden meegeteld als uitgebrachte stem.

Een bestuurder mag, zelfs per brief, mail of elk ander gelijkaardig middel, aan een andere bestuurder opdracht geven hem op de vergadering te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachten moeten uiterlijk bij het begin van de vergadering aan de voorzitter of de ondervoorzitter worden bekendgemaakt. Elke bestuurder kan slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen.

Van de beraadslagingen en de stemmingen van de Raad wordt verslag gemaakt, dit verslag wordt getekend door de voorzitter en de verslaggever.

Artikel 23. Bevoegdheden.

De Raad van Bestuur bezit de meest uitgebreide bevoegdheden om alles te doen wat nodig of nuttig is om het doel van de vennootschap te verwezenlijken. Alles wat niet expliciet door de wet of de statuten wordt voorbehouden aan de Algemene Vergadering behoort tot haar bevoegdheid.

De Raad van Bestuur mag aan lasthebbers van zijn keuze, binnen de perken van zijn be-voegdheid, bijzondere volmachten verlenen.

Artikel 24. Bevoegdheden tot delegeren.

De Raad van Bestuur mag het dagelijkse bestuur van de vennootschap delegeren aan één of meer personen, al dan niet lid van de Raad van Bestuur, met de titel van gedelegeerd bestuurder. Deze personen treden afzonderlijk, gezamenlijk of als college op, zoals bepaald wordt door de Raad van Bestuur.

Verder mag de Raad van Bestuur voor bepaalde taken bevoegdheden toekennen aan derden.

Deze delegaties dienen duidelijk genoteerd te worden in het verslag van de Raad van Bestuur.

Artikel 25. Vertegenwoordiging van de vennootschap.

Afgezien van bijzondere delegaties wordt de vennootschap tegenover derden en in rechte geldig vertegenwoordigd door twee personen waarvan de ene de voorzitter of de gedelegeerd bestuurder is en de andere een lid van de Raad van Bestuur.

Artikel 27. Samenstelling en bevoegdheid.

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle vennoten.

Ze bezit de bevoegdheden die de wet en deze statuten haar toekennen.

Ze mag de statuten aanvullen en hun toepassing regelen door middel van interne reglementen waaraan de vennoten, louter door het feit van hun toetreding tot de vennootschap, zijn onderworpen.

De Algemene Vergadering kan deze reglementen evenwel alleen invoeren, wijzigen of opheffen met inachtneming van de voorwaarden van aanwezigheid voorgeschreven voor wijzigingen in de statuten.

De regelmatig samengestelde vergadering vertegenwoordigt alle vennoten. Haar beslissingen zijn bindend voor allen, ook voor de afwezigen of zij die tegenstemmen.

Artikel 28. Oproeping.

De Algemene Vergadering komt minstens eenmaal per jaar samen, op de derde vrijdag van de maand mei om twintig uur, om zich onder meer uit te spreken over de jaarrekening van het voorbije boekjaar en over de kwijting aan de bestuurders en in voorkomend geval aan de commissaris(sen) of aan de vennoten belast met de controle.

Indien deze dag een wettelijke feestdag is, heeft de jaarvergadering de volgende werkdag plaats.

De vergadering kan ook in buitengewone zitting worden opgeroepen. Dat moet geschieden op verzoek van de vennoten met ten minste één/vijfde van alle aandelen in hun bezit op het ogenblik van dat verzoek. Ze moet dan binnen de maand na het verzoek worden bijeengeroepen.

De Algemene Vergaderingen komen bijeen op de zetel van de vennootschap of op elke andere plaats in de gemeente waar de zetel van de vennootschap is gevestigd, opgegeven in het oproepingsbericht.

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en, zo deze afwezig of verlet is, door de ondervoorzitter. De voorzitter wijst de verslaggever aan die geen vennoot hoeft te zijn.

1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad =12/12/2012 - Annexes du Moniteur belge

De vergadering wijst onder de aanwezige vennoten twee stemopnemers aan. De voorzitter, de verslaggever

en de stemopnemers maken het bureau van de Algemene Vergadering uit.

De eerste gewone algemene vergadering zal worden gehouden in tweeduizend veertien.

Artikel 34. Boekjaar.

Het boekjaar stemt overeen met het kalenderjaar. Het boekjaar begint op één januari en eindigt op

eenendertig december van elk jaar.

Het eerste boekjaar begint vanaf de neerlegging van een expeditie van de oprichtingsakte op de griffie van

de Rechtbank van Koophandel en zal afgesloten worden op eenendertig december tweeduizend dertien.

Artikel 36. Winstverdeling.

Op voorstel van de Raad van Bestuur kan de Algemene Vergadering zich uitspreken over de bestemming

van het saldo van de nettowinst:

1.minstens vijf percent wordt afgenomen voor de vorming van de wettelijke reserve en dit tot deze gelijk is

aan één tiende van het geplaatste kapitaal;

2.minimaal vijftig percent (50%) wordt afgenomen voor de vorming van een beschikbare reserve, opgericht

teneinde het sociaal oogmerk van de vennootschap te ondersteunen;

3.het overblijvende saldo zal worden uitbetaald als een dividend op het gestorte bedrag van de aandelen.

Het toegekende percentage op de aandelen kan maximum datgene zijn dat is vastgesteld in de voorwaarden tot

erkenning als cooperatie voor de Nationale Raad voor de Coöperatie. De betaling van de dividenden geschiedt

op de datum en op de manier door de Raad van Bestuur vastgesteld;

4.indien de Raad van Bestuur zou voorstellen een restorno uit te betalen kan het bedrijfsoverschot, na aftrek

van de algemene kosten, lasten, afschrijvingen, reserves en het eventuele dividend, aan vennoten alleen

worden uitgekeerd naar rata van de verrichtingen die zij met de vennootschap hebben gedaan;

5.het eventuele overschot wordt toegevoegd aan de beschikbare reserve.

Artikel 37. Vereffening.

De ontbinding van de vennootschap kan op ieder ogenblik worden uitgesproken door een beslissing van de

Algemene Vergadering genomen volgens de regels die voor wijziging van de statuten zijn gesteld.

De wijze van vereffening en de aanduiding van de vereffenaar wordt bepaald door de Algemene

Vergadering. De vereffenaar treedt pas in functie na bevestiging van de aanstelling door de rechtbank van

koophandel.

De vereffenaar beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden toegekend door de artikelen 183 en

volgende van het Wetboek van Vennootschappen.

Artikel 38. Slotafrekening.

Na betaling van de schulden en kosten van de vennootschap zal het saldo in de eerste plaats worden

aangewend voor de uitbetaling van de aandeelhouders overeenkomstig artikel 16.

Het overblijvende liquidatiesaldo krijgt een bestemming die zo nauw mogelijk aansluit bij het sociaal

oogmerk van de vennootschap.

De aandelen geven geen recht op enige andere uitbetaling dan voorzien in artikel 16. In geval het vermogen

van de vennootschap ontoereikend is om de vennoten uit te betalen overeenkomstig artikel 16, geschiedt de

betaling pondspondsgewijze.

Overname van verbintenissen.

De comparanten verklaren dat de vennootschap bij toepassing van artikel 60 van het Wetboek van

vennootschappen de verbintenissen overneemt die door hen of één van hen voor rekening en ten name van de

vennootschap in oprichting zijn aangegaan te rekenen vanaf één september tweeduizend en twaalf.

Benoeming van de bestuurders

Onmiddellijk hierna hebben de oprichters besloten het aantal bestuurders vast te stellen op vijf (5) en tot die

functie te benomen:

1)Mevrouw LEYNS Christine, voornoemd;

2)De heer LIEKENS Erik, voornoemd;

3)De heer CALLEBAUT Joost, voornoemd;

4)Mevrouw BORREMANS Monique Joanna Simon, geboren te Anderlecht op 6/9/1959, gedomicilieerd te

1600 Sint-Pieters-Leeuw, Jan Vandersteenstraat 6;

5)De heer LAGAE Jan, geboren te Leuven op vijf januari negentienhonderd ze-venenveertig, wonende te

1861 Meise (Wolvertem), Oppemstraat 10;

allen in persoon aanwezig en die verklaart hebben dit mandaat te aanvaarden onder de bevestiging dat

niemand van hen getroffen werd door een wettelijke of reglementaire maatregel die zich hiertegen verzet.

De bestuurders zullen hun mandaat onbezoldigd uitoefenen, behoudens andersluidende beslissing van de

algemene vergadering.

Bijzondere volmacht.

Een bijzondere volmacht wordt verleend aan de heer CALLEBAUT Joost, voornoemd, om de nodige

formaliteiten te vervullen tot inschrijving van de vennootschap bij de on-dememingsloketten en bij de diensten

van de belasting op de toegevoegde waarde.

VOOR EENSLUIDEND ANALYTISCH UITTREKSEL

Anne Verhaeghe, notaris

Tegelijk neergelegd : uitgifte, bankattest, volmacht.

,Je taaiste blz. van Luik H veari e{<Jen Recto Naam en hoedanrgtie.d ,..

bevoegd de rechtsperst

Verso handteke>n,r 7

,,er terende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) z F v,ir derden te vertegenwooidtgen

01/09/2016 : ME. - JAARREKENING 31.12.2015, GGK 27.05.2016, NGL 27.08.2016 16497-0175-017

Coordonnées
DE OKELAAR

Adresse
OPPEMSTRAAT 8 1861 WOLVERTEM

Code postal : 1861
Localité : Wolvertem
Commune : MEISE
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande