TOERISME NOORDENKEMPEN

Association sans but lucratif


Dénomination : TOERISME NOORDENKEMPEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 411.900.206

Publication

18/05/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te make kopie na neerlegging van de akte' r NieE R G E L E G D

-GRIFFIE BEGHTBA -

0 6 MEI 2011

KOOPHANDEL TURNHOUT

De griffier

Griffie



Luik B



I liII UI II U III I I II I I UI 0i

" 110751618

Ondernemingsnr : 0411.900.206

Benaming

(voluit) : Toerisme Noorderkempen vzw

(verkort)

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Grote Markt 44, 2300 Turnhout

Onderwerp akte : wijziging statuten

WIJZIGING STATUTEN "Toerisme Noorderkempen"

De algemene vergadering, geldig samengeroepen en beschikkend over de vereiste aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, in zitting te Turnhout op 19 maart 2011 heeft in haar zitting beslist de statuten integraal te wijzigen en te vervangen door onderstaande bepalingen.

TITEL I : NAAM  ZETEL  DOEL - DUUR

Artikel 1

De vereniging draagt de naam "Toerisme Noorderkempen vzw".

Artikel 2

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd op de Grote Markt 44 te 2300 Turnhout.

De vereniging valt onder het gerechtelijk arrondissement Turnhout.

Artikel 3

De vereniging heeft tot doel de organisatie van bovenlokale toeristische en thematische projecten in het; noorden van de Antwerpse Kempen te stimuleren en coördineren. Met het oog hierop kan zij allerhande initiatieven nemen die ten goede komen aan onder meer het onthaal van toeristen en recreanten, de animatie,: de infrastructuur en voorzieningen, de productontwikkeling, de promotie en communicatie, de vorming, de: professionalisering en de netwerkvorming. Binnen de schoot van de vereniging kunnen werkgroepen opgericht: worden voor de realisatie van projecten, in casu De Schakel.

Artikel 4

Ter verwezenlijking van haar doel mag de vereniging alle verrichtingen doen, alleen of in samenwerking met; andere organisaties, alle initiatieven nemen, alle daartoe nuttige roerende of onroerende goederen en instellingen verwerven en beheren evenals personeel, nodig voor het vervullen van haar opdrachten,:. aanwerven.

De vereniging kan handelsdaden stellen, zij het slechts op bijkomstige wijze en voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht.

Artikel 5

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL II : LEDEN

Artikel 6

De vereniging bestaat uit vaste leden.

De vaste leden zijn diegene waarvan de naam is vermeld in het Ledenregister dat op de zetel van de

vereniging wordt bijgehouden.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)nien) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de vaste leden. De wettelijke verplichtingen zijn alleen op de vaste leden van toepassing.

Artikel 7

Het aantal leden is onbeperkt, maar bedraagt tenminste zes .

Artikel 8

Als lid kan tot de vereniging toetreden, ieder natuurlijk persoon of rechtspersoon die het verenigingsdoel onderschrijft en die als lid door de algemene vergadering wordt aanvaard, op voorstel van de raad van bestuur.

Het verzoek lot toetreding van een kandidaat-lid moet schriftelijk worden ingediend ter attentie van de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan, onder door hem te bepalen voorwaarden, ook andere personen zoals ereleden, beschermleden of adviserende leden tot de vereniging toelaten. Deze worden beschouwd als toegetreden leden.

Artikel 9

Zijn van rechtswege lid van de vereniging :

(i)De toerismevereniging Land van Turnhout vzw, vertegenwoordigd door zijn voorzitter of een

afgevaardigde.

(ii)De toerismevereniging Toerisme Grensland vzw, vertegenwoordigd door zijn voorzitter of een

afgevaardigde.

(iii)De lokale ToerismeverenigingenlVVV's van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse,

Hoogstraten, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar, vertegenwoordigd door

hun voorzitter of een afgevaardigde.

(iv)Toerisme Provincie Antwerpen, vertegenwoordigd door de directeur of zijn afgevaardigde.

Artikel 10

De raad van bestuur stelt het bedrag van de ledenbijdrage vast. Het maximum bedrag van de jaarlijkse bijdrage bedraagt ¬ 1.000. Hogere bedragen dan de vastgestelde jaarlijkse bijdrage worden als handgift beschouwd en brengen voor het betrokken lid geen bijkomende rechten mee.

Artikel 11

Binnen de maand na de bekendmaking van de statuten en vervolgens eenmaal per jaar moet een wettelijk

geldige ledenlijst worden neergelegd bij de griffie van de rechtbank van koophandel.

Artikel 12

Een lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door zijn ontslag mee te delen in een aangetekende brief

aan de raad van bestuur.

Een lid dat de verschuldigde bijdrage niet heeft betaald na twee aanmaningen, de tweede aanmaning

gedaan bij aangetekende brief, wordt beschouwd als ontslagnemend.

Het lidmaatschap neemt een einde door overlijden, rechtsonbekwaamheid, vrijwillig ontslag, uitsluiting en

verlies van hoedanigheid die het lidmaatschap rechtvaardigde.

Artikel 13

Ontslagnemende en uitgesloten leden, alsook de erfgenamen van een overleden lid, hebben geen deel in het vermogen van de vereniging. Zij kunnen geen terugbetaling eisen van de gestorte bijdragen, noch een vergoeding voor gedane inbrengsten vorderen. Zij kunnen niet gerechtelijk doen verzegelen, noch een inventaris doen opmaken.

TITEL III : ALGEMENE VERGADERING

Artikel 14

De algemene vergadering is samengesteld uit aile leden. Zij is geldig samengesteld van zodra de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Indien die afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door een ondervoorzitter en bij de afwezigheid van laatstgenoemde door het aanwezige bestuurslid met het hoogste aantal dienstjaren.

Het secretariaat van de algemene vergadering wordt waargenomen door de secretaris van de vereniging. Niet-leden kunnen worden uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene vergadering. Zij zijn niet stemgerechtigd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 15

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend worden uitgeoefend door de algemene vergadering :

-de wijziging van de statuten;

-de benoeming en afzetting van de bestuurders;

-de benoeming en afzetting van de commissarissen of toezichthouders en de bepaling van hun eventuele

bezoldiging;

-de kwijting van de bestuurders en commissarissen of toezichthouders;

-de goedkeuring van de begroting en rekening;

-de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

-de uitsluiting van een lid, vast of toegetreden;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

-alle gevallen waarin de wet of deze statuten het vereisen.

Artikel 16

De algemene vergadering benoemt jaarlijks een of twee toezichthouders, gelast met het nazicht van de rekeningen en de boekhouding. Indien slechts één toezichthouder wordt benoemd, is de functie van toezichthouder onverenigbaar met het lidmaatschap van de vereniging. De toezichthouders zijn herkiesbaar.

Artikel 17

De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur, telkens als het doel van de vereniging dit vereist.

De algemene vergadering wordt eveneens bijeengeroepen wanneer één vijfde van de leden daartoe een verzoek richt aan de raad van bestuur. Dit dient te gebeuren per aangetekende brief. Hierin warden de te behandelen agendapunten vermeld. In dit geval is de raad van bestuur verplicht om de algemene vergadering samen te roepen binnen de 15 werkdagen met vermelding in de oproepingsbrief van de gevraagde agendapunten.

De oproepingsbrief kan worden verzonden per gewone post of per e-mail.

Artikel 18

De algemene vergadering wordt minstens eenmaal per jaar bijeengeroepen met het oog op het goedkeuren van de rekening en de begroting evenals de kwijting van de bestuurders en toezichthouders. De oproep tot deze statutaire algemene vergadering gebeurt binnen de zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar.

Na kennis te hebben genomen van het verslag van de raad van bestuur en van de toezichthouders doet de vergadering uitspraak over de rekeningen van het afgelopen dienstjaar, die de raad van bestuur haar ieder jaar voorlegt. De goedkeuring van de rekening sluit in zich de kwijting van de bestuurders en van de toezichthouders.

Artikèl 19

De oproepingsbrief tot de algemene vergadering bevat de plaats, de dag, het uur en de agenda.

Om geldig te zijn, moeten de oproepingen ondertekend worden door de voorzitter of door twee bestuurders. Aile leden moeten worden opgeroepen ten minste acht werkdagen voor de vergadering.

Op straf van nietigheid mag alleen beslist worden over de onderwerpen vermeld op deze agenda. Van deze algemene regel kan worden afgeweken (i) als de voorzitter van de raad van bestuur minstens vijf werkdagen voor de vergadering in het bezit is gesteld van een schriftelijk verzoek, ondertekend door ten minste een vijfde van de leden, om een of meer bijkomende punten in de agenda op te nemen of (ii) als ter vergadering minstens twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden akkoord gaan om een of meer bijkomende punten in de agenda op te nemen.

Artikel 20

Elk lid beschikt over één stem.

Een lid kan zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid mits aflevering van een schriftelijke volmacht. Een aanwezig lid kan echter ten hoogste twee andere leden vertegenwoordigen.

De besluiten worden genomen bij meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, uitgezonderd in de gevallen, voorzien door de wet of deze statuten.

Artikel 21

Op verzoek van de meerderheid van de aanwezigen of wanneer het over het personen gaat, wordt tot een

geheime stemming overgegaan.

Artikel 22

Bij benoemingen wordt, indien geen enkele persoon de volstrekte meerderheid op zich verenigt, overgegaan tot een herstemming tussen de twee kandidaten die het grootste aantal stemmen hebben behaald. Staken de stemmen tijdens deze herstemming, dan geeft de stem van de voorzitter de doorslag.

Artikel 23

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor het uitsluiten van een lid is een meerderheid vereist van twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Het betrokken lid moet ter vergadering in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord.

Artikel 24

De algemene vergadering, in buitengewone zitting bijeengeroepen, beslist over de wijziging van de statuten. Een dergelijke wijziging wordt enkel aanvaard als ten minste twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en ais ten minste twee derden van de stemmen het met de wijziging eens zijn. Is twee derden van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die kan beslissen met een meerderheid van twee derden ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Deze vergadering kan niet binnen de vijftien dagen na de eerste vergadering worden gehouden.

Gaat het om een wijziging met betrekking tot het doel van de vereniging of betreft het de ontbinding, dan is een vier vijfden meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist.

Artikel 25

Betreft het de vrijwillige ontbinding van de vereniging, dan gelden met betrekking tot het aanwezigheidsquorum en de vereiste meerderheid dezelfde regels als bij de wijziging van het statutair doel van de vereniging.

Artikel 26

De beslissingen van de algemene vergadering worden vastgesteld in processen-verbaal die door de

voorzitter en de secretaris worden ondertekend en in een bijzonder register bijgehouden.

De beslissingen die derde personen aanbelangen, worden hun ter kennis gebracht bij brief, hun

toegezonden en getekend door de voorzitter en de secretaris of door hun plaatsvervanger.

De afschriften of uittreksels, in rechte of elders over te leggen, worden ondertekend door de voorzitter en de

secretaris.

Artikel 27

Elke wijziging van de statuten, elke benoeming, elk ontslag of elke afzetting van de bestuurders, moet binnen de maand na de dagtekening ervan worden overgemaakt aan de griffie van de rechtbank van koophandel met het verzoek om deze beslissingen bekend te maken in het Belgisch Staatsblad.

TITEL IV : RAAD VAN BESTUUR

Artikel 28

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van tenminste vijf leden. Het aantal bestuurders moet altijd lager zijn dan het aantal leden van de algemene vergadering.

De raad van bestuur kan zich laten bijstaan door één of meer deskundigen. Zij zijn niet stemgerechtigd. De voorzitter en de penningmeester van de interlokale samenwerkingsverbanden Land van Turnhout vzw en Toerisme Grensland vzw en de voorzitter van de werkgroep De Schakel zijn ambtshalve lid van de Raad van Bestuur.

Artikel 29

De raad van bestuur is bevoegd tot het verrichten van alle handelingen in verband met het bestuur van de vereniging. Hij leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij treedt op als eiser of verweerder in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

Hij kan alle betalingen doen en ontvangen en daarvan kwijting geven of eisen; waarborgen verstrekken of aanvaarden; roerende en onroerende goederen verkrijgen, ruilen of vervreemden, huren of verhuren; alle subsidies en tegemoetkomingen aanvaarden of ontvangen; alle contracten, verkopingen en ondernemingen aanvaarden en afsluiten; alle leningen, niet of zonder waarborg aangaan; alle subrogaties toestaan. Deze opsomming is niet beperkend.

De raad van bestuur heeft in één woord, alle machten die niet bij wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering worden voorbehouden.

Artikel 30

De raad van bestuur zorgt ervoor dat de vereniging lid is van Toerisme Provincie Antwerpen vzw.

Artikel 31

De algemene vergadering benoemt de bestuurders voor een periode van zes jaar. De leden van de raad

van bestuur zijn lid van de vereniging. De bestuurders zijn herkiesbaar.

Elk lid van de raad van bestuur kan uit de raad van bestuur treden door zijn ontslag mee te delen in een aangetekende brief aan de raad van bestuur. Indien door dit ontslag het aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald, blijft de ontslagnemende bestuurder tijdelijk zetelen en dient binnen de twee maanden een

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

algemene vergadering te worden bijeengeroepen, die voorziet in de vervanging van de betrokken bestuurder. Tussentijds benoemde bestuurders zetelen slechts voor de rest van de duur van het mandaat.

Het mandaat van bestuurder neemt eveneens een einde in geval van overlijden, afzetting door de algemene vergadering, of wettelijke onbekwaamheid.

Artikel 32

De raad van bestuur duidt onder zijn leden een voorzitter, en een penningmeester aan. Hij kan aan zijn leden elke andere functie die voor de goede werking van de vereniging nodig is, toewijzen. Twee functies, het voorzitterschap uitgezonderd, kunnen door eenzelfde bestuurder worden uitgeoefend.

De duur van het mandaat van de onderscheiden bestuursfuncties wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

In geval van overlijden, ontslagneming, afzetting of wettelijke onbekwaamheid voleindigt het nieuw gekozen lid het mandaat van degene die het vervangt.

Artikel 33

De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien die afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door een ondervoorzitter en bij de afwezigheid van laatstgenoemde door het aanwezige bestuurslid met het hoogste aantal dienstjaren.

Artikel 34

De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter of door twee bestuurders, zo vaak als de belangen van de vereniging het eisen. De bestuurders moeten worden opgeroepen ten minste acht dagen voor de vergadering. De oproepingsbrieven worden ondertekend door de voorzitter of door de secretaris.

Artikel 35

De raad van bestuur is geldig samengesteld als de meerderheid van zijn leden aanwezig is of geldig vertegenwoordigd. Hij beslist met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Wanneer het over personen gaat, is de stemming geheim.

Artikel 36

De raad van bestuur kan een huishoudelijk reglement aangaande zijn interne werking goedkeuren. Dit

reglement kan geen afbreuk doen aan de wettelijke of statutaire voorzieningen.

Artikel 37

De raad van bestuur kan zijn bevoegdheden voor welbepaalde handelingen en taken op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één of meerdere van zijn bestuurders of aan een of meerdere personen die al dan niet lid zijn van de vereniging.

Artikel 38

Het bepaalde onder artikel 26, betreffende de algemene vergadering, is ook geldig voor de raad van

bestuur.

TITEL V : DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 39

De raad van bestuur kan het dagelijkse management van de vereniging toevertrouwen aan een dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur is in de breedste zin belast met de voorbereiding en de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.

Artikel 40

Het dagelijks bestuur bestaat uit hoogstens vijf leden. Deze leden worden door de raad van bestuur onder

de bestuurders benoemd voor een periode van drie jaar. Zij zijn herkiesbaar.

De voorzitter van de raad van bestuur is tevens voorzitter van het dagelijks bestuur. De secretaris en de

penningmeester maken deel uit van het dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur kan zich laten bijstaan door één of meer deskundigen.

Artikel 41

Indien een lid van het dagelijks bestuur, als dusdanig, ontslag wenst te nemen, brengt het de raad van bestuur hiervan schriftelijk op de hoogte.

De raad van bestuur kan een lid van het dagelijks bestuur afzetten. Deze beslissing wordt genomen met een meerderheid van twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. In geval van afzetting wordt de betrokkene hiervan binnen de 14 dagen schriftelijk in kennis gesteld.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

Artikel 42

Het dagelijks bestuur vergadert op initiatief van de voorzitter of op verzoek van twee van zijn leden.

Het kan geldig beslissen als minimaal drie van zijn leden aanwezig zijn.

De beslissingen van het dagelijks bestuur worden steeds genomen in collegiaal overleg. Wanneer het

dagelijks bestuur niet tot een besluit komt, wordt de beslissing overgelaten aan de raad van bestuur.

De beslissingen van het dagelijks bestuur worden vastgesteld in notulen die door de voorzitter en de

secretaris worden ondertekend en in een bijzonder register bijgehouden.

TITEL VI : BEGROTINGEN EN REKENINGEN

Artikel 43

Het maatschappelijk dienstjaar begint op één januari en eindigt op eenendertig december.

Door de raad van bestuur wordt de rekening van het verlopen dienstjaar en de begroting voor het volgend

dienstjaar opgemaakt. Beide worden ten laatste op 30 juni aan de algemene vergadering ter goedkeuring

voorgelegd. Het batig saldo van de rekening behoort aan de vereniging.

Artikel 44

De vereniging voorziet in de jaarlijkse uitgaven door middel van toelagen van openbare besturen, van ledenbijdragen, van particuliere giften en van allerlei opbrengsten. Zij kan legaten en giften ontvangen in de voorwaarden bepaald door de wet. Zij kan tevens alle economische handelingen stellen om het vooropgestelde doel te bereiken.

Artikel 45

Het incasso van de vereniging wordt op één of meerdere bankrekeningen geplaatst.

Bedragen in speciën mogen in het bezit blijven van de penningmeester en de secretaris op voorwaarde dat

zij het bedrag van ¬ 1.000 niet overschrijden.

Alle verrichtingen op een bankrekening van de vereniging moeten ondertekend zijn door twee personen -

leden van het dagelijks bestuur of hun gevolmachtigden.

TITEL VII: ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 46

De vereniging kan vrijwillig of gerechtelijk worden ontbonden.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering een of meer vereffenaars. Zij bepaalt

tevens hun bevoegdheid en de vereffeningsvoorwaarden.

In geval van gerechtelijke ontbinding of bij gebrek aan besluit door de algemene vergadering benoemt de

rechtbank van eerste aanleg de vereffenaar(s).

Artikel 47

In geval van ontbinding wordt het maatschappelijk vermogen, na aanzuivering van de passiva, bestemd voor een belangeloos doel en overgedragen aan een organisatie, voorziening of activiteit die bijdraagt tot het toerisme in de Antwerpse Kempen.

Artikel 48

De beslissingen in verband met de ontbinding, de vereffening en de benoeming en de ambtsbeëindiging van

de vereffenaars worden neergelegd bij de griffie van de rechtbank van koophandel.

TITEL VIII : SLOTBEPALINGEN

Artikel 49

De functies van lid van de raad van bestuur, lid van het dagelijks bestuur respectievelijk toezichthouder zijn

onbezoldigd.

Artikel 50

Alle ekten die de vereniging binden, buiten die van het dagelijks bestuur, waarvoor de handtekening van de

secretaris volstaat, worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris of hun gevolmachtigden.

Artikel 51

Het ledenregister evenals alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur, kunnen door alle leden worden geraadpleegd in de zetel of bij het secretariaat van de vereniging.

Artikel 52

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Ai wat deze statuten niet voorzien, valt onder toepassing vande wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002 op de verenigingen zonder winstoogmerk en alle latere aanpassingen daarvan.

Aldus werden de nieuwe statuten goedgekeurd door de algemene vergadering met algemeenheid van s stemmen op 19 maart 2011.

" Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Waarvan akte gedaan te Turnhout, op heden 19 maart 2011.

De secretaris, De voorzitter,

"

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de persoio}n(en} bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
TOERISME NOORDENKEMPEN

Adresse
GROTE MARKT 44 2300 TURNHOUT

Code postal : 2300
Localité : TURNHOUT
Commune : TURNHOUT
Province : Anvers
Région : Région flamande